Pirus Zaferi Ne Demek?

Pirus Zaferi tanımı özellikle 28 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra bir kez daha gündem oldu. İkinci tura kalan seçimlerden sonra yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın bu galibiyetiyle ilgili Pirus Zaferi söylemi ortaya çıktı. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ilk kez dile getirdiği Pirus Zaferi söylemi pek çok kişinin araştırdığı bir konu haline geldi. Literatürde “bedeli ağır zafer” anlamına gelen Pirus Zaferi nedir?

Ümit Özdağ’dan Pirus Zaferi Açıklaması

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın seçim sonrası Pirus Zaferi söylemi sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun ardından konuşan Ümit Özdağ, “Türkiye için önümüzdeki süreç çok zor olacaktır. Erdoğan kazanmıştır ancak bu bir Pirus zaferidir. Kazanırken mağlup olmuştur” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ne anlama geldiği merak konusu oldu.

Pirus Zaferi Nedir?

Pirus zaferi söylemi, yıkıcı büyüklükte kayıplar vermeye rağmen kazanılan bir zafer anlamına geliyor. Zafer kazanıldıktan sonra verilen kayıpların ağır bedeller ödeteceğini ifade etmesiyle dikkat çekiyor. Bu bakımdan kazanılan zaferin verilen kayıplar ve ağır bedellerden sonra bir anlamı olmadığını ifade eden tanımlamamdır. Pirus zaferi, MÖ 280 ve MÖ 279 yıllarında Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus’un Roma’ya saldırmasıyla ilgili ortaya çıkan bir söylemdir.

Epir ve Roma Savaşı

Epir ve Roma Savaşı

Epir Kralı Pirus ve Roma savaşı sonrasında tarihteki çeşitli olayları tarif edebilmek için Pirus zaferi tanımı ortaya çıktı. Roma Cumhuriyeti’nin topraklarını büyütmesinden rahatsız olan Yunan koloni kenti Tarentum, Pirus’tan yardım ister. Makedonya’nın desteğini arkasına alan Pirus, soydaşlarına yardım için Roma ile savaşmaya karar verir.

Kral Pirus, hemen 20 filin de bulunduğu 30 bin askerden oluşan ordusunu Roma ordusunun karşısına diker. Heraklea’de yapılan savaşta Pirus’un askerleri Romalılara ağır zarar verir. Ancak savaş devam ederken Prius attan düşer. Pirus’un tacını ele geçiren Romalılar savaş hattı boyunca bu tacı düşmanlara göstererek krallarının öldüğünü haykırılar.

Pirus’un ordusu Romalılara karşı üstünlük kurduğu sırada krallarının öldüğünü düşünüp motivasyonlarını kaybederler. Epir ordusu ağır kayıplar vermeye başladığını fark eden Pirus taçsız bir şekilde ordusunun göreceği şekilde hattı dolaşmayı başarır. Bunu gören ordusu krallarının hayatta olduğunu bildiğinden yeniden motivasyon kazanır ve Romalılara karşı yeniden üstünlük kazanırlar.

Pirus Zaferinin Sonuçları

Pirus zaferi öncesinde ordu Roma kentine kadar ilerler fakat kral savaşta bazı şeylerin ters gitmeye başladığını fark eder. Savaşmaya devam eden Pirus ordusu ilerlerken uzakta kalan kamplarının Romalılar tarafından ateşe verildiğini görürler. Epir askerleri bir kez daha moral olarak çöker ve dağılmaya başlar. Pirus, derhal süvari ve fil birliklerini Romalıların üzerine sürüp düşmanın geri çekilmesini sağlar. Ancak savaş alanında yitirdiği fillerine ve ölen en önemli komutanlarına baktığında meşhur sözü söyler: “Böyle bir galibiyet daha alırsak sonumuz gelecek!”

Romalılar savaş meydanında Pirus’un ordusundan daha fazla kayıp vermelerine rağmen büyük nüfusları ve gelişmiş askeri sistemleri sayesinde bu mağlubiyeti telafi edebilirler. Ancak Epirliler bütün gücünü bu savaşta harcadığı için zaferin anlamsız hale geldiğini görürler. Daha sonra Kartacalıların Romalılar ile birleşmesiyle birlikte ağır bir kayıp yaşarlar. İtalya’yı terk eden Pirus’un ölümünden bir sene sonra da uğruna büyük bedeller ödediği Tarentum kenti Roma toprağı olur. Pirus Zaferi söylemi, kazanılan zaferin verilen kayıplar ve ağır bedellerden sonra bir anlamı olmadığını ifade etmektedir. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan hakkında kullandığı bu tanımlamayı gündeme taşımıştır.

Ayrıca Bakınız: Havza Ne Demek Coğrafya

Rate this post

Yorum yapın