Çöp Poşeti Kokusu Nasıl Önlenir?

Çöp poşeti, içerisinde pek çok atık maddenin yer alması nedeni ile bir süre sonunda kötü bir kokunun yayılmasına neden olabilmektedir. Bu kötü kokunun önüne geçmek ve gidermek amacı ile bazı yöntemler geliştirilmiştir. Çöp poşeti kokusunu önlemek amacı ile geliştirilen yöntemlerin arasında bitkisel olanlar olduğu gibi piyasada satılan bazı ürünler de yer almaktadır.

Çöp Poşeti Kokusu Nedir, Neden Oluşur?

Çöp poşetlerinin içerisinde kötü bir koku oluşumuna neden olabilecek çok fazla sayıda atık madde bulunabilmektedir. Soğan kabukları, sigara izmaritleri, bebek bezleri, yemek artıkları, kötü koku oluşumuna sebep olan atıklara örnek olarak verilebilmektedirler. Çöp poşetlerine atılan bu atık maddeler, belli bir sürenin sonunda kötü bir kokunun yayılmasına sebep olmaktadırlar. Bu koku, güneşin altında duran çöplerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

1w7Qo1SbLjUFqfhCu62TUOw

Çöp poşetlerinin değiştirilmesi, bazı durumlarda oluşan kötü kokunun giderilmesini sağlamamaktadır. Atıkların yaydıkları kötü koku, çöp kovasına ve odanın içerisinde sinebilmektedir. Bu gibi durumlarda oda spreylerinin kullanıldığı görülse de bu yöntemin de kısa süreli bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle çöp poşeti kokusuna sebep olacak durumlar ortadan kaldırılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Çöp Poşetinin Kokmaması İçin Neler Yapılabilir?

Çöp poşeti kokusu önlemek amacı ile çok fazla yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları ise şunlardır;

  • Çöp poşetleri içerisine bebek bezi, sigara izmariti gibi keskin kokulu atıklar atıldığında, çöp torbası oda içerisinde tutulmamalıdır. Oluşan kötü koku, odaya sinebilir ve bu durumda kokunun giderilmesi zorlaşmaktadır. Bu nedenle çöp torbalarının balkon ya da bahçe gibi alanlara konulması önerilmektedir.
  • Çöp poşeti kokusunu önlemek için kullanılan yöntemler arasında kedi kumu kullanımı da yer almaktadır. Kedi kumu, çöp torbasının içerisine bir miktar koyularak kötü koku önlenebilmektedir. Kedi kumunun kullanılma nedeni ise, kedilerin atıklarını absorbe edebilmesidir.
  • Bazı durumlarda çöp poşeti atıldığında dahi çöp kovasında aynı kokunun kaldığı gözlemlenmektedir. Bu gibi durumlarda, tekrardan kötü kokunun yayılmasını önlemek için çöp kovası temizlenmelidir. Temizlik aşamasında tercihen çamaşır suyu gibi güçlü bir maddenin kullanılması önerilmektedir.
  • Yiyeceklerin sularının çöplere dökülmemesi, çöp poşetlerinin sıklıkla değiştirilmesi ve atık çeşitlerinin ayrı ayrı çöp torbalarına koyulması da kötü koku oluşumunu engelleyen uygulamalardandır.

Çöp Kokusunun Oluşmaması İçin Etkili Yöntemler

Çöpün kokmaması için alınabilecek önlemler oldukça önemlidir. Hem sağlık hem de çevre açısından oldukça faydalıdır. Çöpler, atıkların biriktirildiği yerlerdir ve zamanla bakterilerin üremesiyle kötü kokular oluşabilir. Bu nedenle, çöpün kokusunu önlemek için bazı adımlar atılması gerekir.

Öncelikle evlerde kullanılan çöp torbalarının sık sık değiştirilmesi çok önemlidir. Çöp torbalarının içine organik atıkların dökülmemesi veya sızdırmaması için boşalan torbanın mutlaka yenisi ile değiştirilmesi gereklidir. Bu sayede kokunun yayılması engellenir.

file download.php

İkincisi, çöp kutularının kapaklı olması gerekmektedir. Kapaksız çöp kutularından yayılan kokular diğer insanların rahatsızlığına sebep olabilir. Ayrıca kapaksız çöp kutularıyla haşere ve sineklerin kolaylıkla üremesi mümkündür.

Üçüncüsü çöp kutuları düzenli olarak temizlenmelidir. Çöp kutusu içerisinde kalan artıklar ve sıvılar zamanla birbirine karışarak kötü kokulara neden olabilir. Bu yüzden, çöp kutuları düzenli olarak yıkamak önemlidir.

Dördüncüsü, çöplerin ayrıştırılması da kokunun önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Organik atıkların ayrı bir kapta toplanarak daha sık boşaltılması, hem kokunun yayılmasını önler hem de geri dönüşüm için önemli adımlardan biridir.

Böylece çöpün kokmaması için alınacak basit önlemler sayesinde hem sağlık hem de çevre açısından büyük faydalar sağlanabilir. Evlerimizde ve sokaklarda düzenli olarak çöp torbalarının değiştirilmesi, kapaklı çöp kutularının kullanımı, düzenli temizlik ve ayrıştırma gibi adımlarla hem kendimize hem de çevremize katkıda bulunabiliriz.

Axion 2 scaled 1

Çöp Kokusunun Giderilmesinde Kullanılan Bitkisel Yöntemler Nelerdir?

Çöp poşeti çeşitleri arasından kaliteli olanlarının tercih edilmesi, atık çeşitlerinin farklı çöp poşetlerine atılması, düzenli olarak çöp poşetlerinin değiştirilmesi koku oluşumunu yüksek oranda azaltmaktadır. Fakat bazı durumlarda yine de kötü kokunun oluştuğu görülmektedir. Bu gibi durumlarda bazı bitkisel yöntemlere başvurulabilmektedir. Çöp kovası içerisine karbonat koyulması, sirke ve su karışımı ile çöp kovasının temizlenmesi, lavanta, menekşe gibi bitkisel yağların çöp kovasının içerisine damlatılması, bitkisel çözüm yöntemleri içerisinde yer almaktadırlar. Bu yöntemlerin kullanılması ile birlikte kötü koku oluşumunun önüne geçilebilmektedir.

Rate this post

Yorum yapın