Çiçek Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiçek hastalığı genelde çocuklarda görülüyor sanılmasına rağmen yetişkinlerde de görülen bir hastalıktır. Variola virüsünün neden olduğu bu hastalık, suçiçeği ile karıştırılmamalıdır. Özellikle etkileri bakımından suçiçeği hastalığından çok daha ciddi sonuçlar yaratabilmektedir. Suçiçeğinde oluşan kabarcıklar daha yüzeysel olmasına karşılık çiçek hastalığı yüz kısmında ciddi hasarlar verebilir.

Çiçek Hastalığı Nedir?

Çiçek hastalığı tanımı itibariyle son derece tehlikeli bir hastalık olarak bilinmektedir. Tarihsel süreç kapsamında en geniş yayılıma ve ölüme sebep olan hastalıkların başında gelir. Genelde iki türü bulunur; variola majör ve variola minör olarak bilinir. Major olan yüzde 30 oranında öldürücüdür ve son derece ağır seyretmiş olur. Minör ise daha hafif seyir gösterir ve öldürme oranı da yüzde 1 oranındadır. Tarihte günümüz anlamında bulunan ilk aşı çiçek hastalığına karşı bulunan aşıdır. Bu özellikle tıbbin en önemli başarılarından birisi olarak kabul edilmektedir. Aşının bulunması çiçek hastalığının günümüzde seyrek hale gelmesine neden olmuştur.

60zl8o5u2p 1

Çiçek Hastalığı Kimlerde Görülür?

Çiçek hastalığının görüldüğü kişiler insanlar başta olmak üzere diğer hayvanlardır. Çiçek hastalığı yaş ve cinsiyet farkı olmaksızın kolayca görülebilir. Hastalığın ortaya çıkış süresi ise 7 ile 107 gün arasındadır. Bu süreç kapsamında hastada herhangi bir belirti de görülmeyebilir. Bunun yanında oluşma aşamasında hastalık henüz bulaşıcı özellikler taşımaz. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması ve vücutta çeşitli kabarcıkların oluşması sonrasında hastalık artık bulaşıcı hale gelir.

Hastanın vücudunda bulunan kabarcıkların içinde virüs bulunur. Bu kabarcıklara kişinin doğrudan temas etmesi ya da hastanın kullandığı eşyaları kullanması virüsün yayılmasına neden olur. Çiçek hastalığına neden olan virüs ayrıca hava ya da sinekler yoluyla da bulaşabilir. Hastalığın en büyük belirtisi ani ateş yükselişleri ve vücudun farklı bölgelerinde çıkan kırmızı izlerdir. Özellikle yüz bölgesi başta olmak üzere, sırt, kol ve göğüs gibi kısımlarda sıklıkla bu hastalığa denk gelinir.

Çiçek Hastalığı Belirtileri Neler?

Çiçek hastalığı belirtileri kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Temelde vücutta çıkan lekeler ile kendisini gösterdiği ve üzerinde çok eski zamanlardan beri araştırmalar yapıldığından hemen hemen her doktor çıplak gözle bile çiçek hastalığını fark edebilecektir. Su çiçeğinde olduğu gibi kabarcıklar oluşmasına rağmen kabacıklara aynı zamanda derideki döküntüler de eşlik etmektedir. Hastaların bilmesi gereken en önemli konu, oluşan izler için gerekli müdahalelerin sağlanmaması halinde bu döküntüler daha sonradan deride lekeler bırakabilecektir.

sucicegi2

Çiçek Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çiçek hastalığı tedavisi için iyileştirici krem ve ilaç tedavisi uygulanır. Ancak önemli olan bu hastalığa yakalanmamaktır. Bunun için de çiçek virüsünü önleyecek olan aşıların mutlaka küçük yaşlardan itibaren yapılması gerekir. Çiçek hastası olan bir kişi ile temas kurmuş kişilerin de mutlaka en geç 4 gün içerisinde çiçek aşısı olmaları gerekmektedir, bu sayede hastalık önlenebilecektir. Çiçek hastalığı, virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur ve ciltte karakteristik bir döküntüye neden olur. Hastalık genellikle çocuklarda görülür ve bulaşıcıdır. Tedavisi genellikle semptomatik yönetim ve destekleyici bakımdan oluşur.

İlk olarak, çiçek hastalığının teşhis edilmesi önemlidir. Doktorunuz sizi fiziksel muayene yaparak teşhis edebilir veya kan testleri yaparak virüsün varlığını doğrulayabilir. Semptomları hafifletmek için antihistaminikler, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler gibi ilaçlar önerilebilir. Bununla birlikte, aspirin kullanımı yüksek ateşe neden olabileceğinden kaçınılmalıdır.

suciceyi 025

Ayrıca cildinizdeki döküntülerin rahatlatılması için losyon, nemlendirici krem veya özel jeller de kullanılabilir. Bu, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir ve cildinizi yumuşatabilir.

Tedavi aynı zamanda evde tedavidir. İstirahat etmek ve bol miktarda sıvı içmek, vücudunuzu enfeksiyonla mücadele etmek için beklenen enerjiyi sağlayabilir. Ayrıca enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hastalığınızın en bulaşıcı olduğu ilk birkaç gün boyunca evde kalmalısınız. Son olarak, çiçek hastalığına karşı aşılanmak önleyici tedbirler arasındadır. Aşı, virüse karşı bağışıklık kazandırmaya yardımcı olabilir ve enfeksiyon riskinizi azaltabilir.

Tüm bunlar ile birlikte çiçek hastalığı semptomatik yönetim ve destekleyici bakım gerektirir. İlaçlar, nemlendiriciler ve evde tedavi gibi tedavi seçenekleri, semptomları hafifletmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kullanılabilir. Aşı, enfeksiyon riskini azaltmak için önleyici bir tedbirdir.

 

Rate this post

“Çiçek Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın