Kıl Dönmesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kıl dönmesi, kılların cilt üzerinden dışarıya çıkamaması ve cilt altında ilerlemeye devam etmesi halinde oluşabilen bir cilt problemi olarak bilinmektedir. Kılların kökünden alınması için uygulanan epilasyon yöntemlerinin ardından kıl dönmesi sorununun ortaya çıktığı görülmektedir. Bu cilt probleminin ortadan kaldırılması için uygulanan pek çok yöntem bulunmakta olup, bu yöntemlerin uygulanması ile kıl dönmesi sorunun önüne geçilmesi ve etkilerinin giderilmesi sağlanabilmektedir.

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi, kılların uzaması sırasında derinin üzerine çıkamaması ve deriye paralel olarak ilerlemeye devam etmesi ile birlikte oluşan cilt problemi olarak bilinmektedir. Kıl dönmesinin oluşum nedenleri arasında; kılların alınması sırasında başvurulan epilasyon yöntemleri ve bu yöntemlerin uygulanma şekilleri, genetik olarak kıl dönmesi sorununa yatkın olma, sürekli olarak dar giysilerin tercih edilmesi gibi durumlar yer almaktadır. Bu durumlar arasında en sık, epilasyon sonrasında görülen kıl dönmeleri yer almaktadır.

08.06.2020 d261497fd03c213d05173

Epilasyon uygulamaları sırasında cildin yeteri kadar nemlendirilmemesi, kılların çıkış yönünün tersine göre alınmaması ve kıl dönmesi oluşumuna karşın kese gibi işlemlerin yapılmaması, kıl dönmesi sorununun ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. Kıl dönmesi, bazı durumlarda deri altında apse oluşumuna neden olabilmektedir. Bu durumda cerrahi yöntemlere ya da antibiyotik tedavilerine başvurulmaktadır.

Epilasyon Sonrası Kıl Dönmesi Sorunu Oluşur mu?

Epilasyon sonrası kıl dönmesi görülmesi, sıklıkla gerçekleşen bir durum olarak bilinmektedir. Kılların kökten alınması sırasında başvurulan epilasyon yöntemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından, kılların uzama aşamasına derinin yüzeyine çıkamadıkları gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple ağda, epilasyon makineleri gibi yöntemlerin yanı sıra lazer epilasyon ve jilet ile kılların alınması yöntemlerine başvurulması önerilmektedir.

kil donmesi nedir belirtileri ne

Çoğu kişide kıl dönmesi sorununa yol açan epilasyon çeşitleri, lazer uygulamaları sonrasında son bulabilmektedir. Aynı zamanda kılların yüzeyden alınması için kullanılan yöntemler arasında bulunan ve jilet ile uygulanan epilasyonlar da kılların deri yüzeyine çıkışını kolaylaştırmaktadırlar. Epilasyon sonrasına oluşan kıl dönmesi sorunu; kese gibi yöntemlerin uygulanması, nemlendirme işlemlerinin yapılması ve kılların epilasyon işlemlerinin doğru yöntemlerle uygulanması ile önlenebilmektedir.

Epilasyon Sonrası Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Epilasyon uygulamaları sonucunda oluşan kıl dönmesi sorunu, çeşitli yöntemlerin kullanılması ile giderilebilmektedir. Kıl dönmesi sorununun yüzeyde kalması ve herhangi bir apse oluşumuna sebebiyet vermemesi durumunda farklı, apse oluşumunun görülmesi durumunda farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kıl dönmesinin kişiye rahatsızlık vermesi durumunda gerekli muayenelerin yapılmasının ardından antibiyotik ya da cerrahi tedavilere başvurulmaktadır.

kildonmesi nedir

Kıl dönmesi, cilt altında oluşan tüylerin içeri doğru büyümesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durum, zaman zaman ağrı, enfeksiyon ve rahatsızlık hissiyle kendini gösterebilir. Kıl dönmesinden korunmak için uygulayabileceğiniz bazı etkili önlemler bulunmaktadır.

  • Temizlik, kıl dönmesi riskini azaltmanın en önemli adımlarından biridir. Her gün düzenli olarak duş almak ve temiz bir vücut için gerekli hijyen kurallarını uygulamak önemlidir. Özellikle bölgedeki tüyleri yumuşatmak ve cildi temiz tutmak için antibakteriyel sabun veya jeller kullanabilirsiniz.
  • Kıl dönmesi riskini azaltmak için tüyleri doğru yöntemlerle uzatmak önemlidir. Jilet veya ağda gibi kesici yöntemler yerine, epilasyon veya lazer gibi kökten tüy alma yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Bu yöntemler, tüylerin içeri doğru büyüme ihtimalini azaltarak kıl dönmesi riskini düşürebilir.
  • Tüyleri doğru bir şekilde temizlemek de kıl dönmesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Duş sonrası, tüylerin doğal büyüme yönünün tersine tüyleri fırçalayarak veya nazikçe ovuşturarak cildinizi tüylerden arındırabilirsiniz. Bu yöntem, tüylerin cilt altında sıkışmasını önleyerek kıl dönmesi riskini azaltabilir.
  • Dar veya sıkı giysiler, tüylerin içeri doğru büyümesini tetikleyebilir ve kıl dönmesi riskini artırabilir. Bu nedenle, rahat ve bol giysiler tercih etmek önemlidir. Özellikle iç çamaşırı seçerken pamuklu ve nefes alan malzemeleri tercih etmek, cildin hava almasını sağlayarak kıl dönmesi riskini azaltabilir.
  • Eğer sürekli olarak kıl dönmesi sorunu yaşıyorsanız, bir dermatolog veya uzmana danışmanız önemlidir. Uzmanlar, durumu değerlendirebilir ve size özel tedavi ve korunma yöntemleri önerebilir.

Yüzeyde oluşan ve oluşumu engellenmek istenen kıl dönmelerinin tedavisinde ise, epilasyon işlemlerinin yapılmasının ardından bazı uygulamaların yapılması gerekmektedir. Bu uygulamalar arasında epilasyon sonrasında düzenli olarak bölgeye kese yapılması ve epilasyon yapılan bölgenin işlem sonrasında nemli tutulması yer almaktadır. Bu işlemlerin uygulanması halinde var olan kıl dönmesi sorunun giderilmesi ve oluşabilecek olan kıl dönmesi sorunlarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

Rate this post

Yorum yapın