Radyoterapi Nedir? Nasıl Yapılır?

Radyoterapi günümüzde sağlık alanında kullanılan bir tedavi şeklidir. Burada amaç özellikle kişinin bağışıklık sisteminin tamamı ile zayıfladığı ve kendini savunamaz hale geldiği kanser hastalıklarının tedavisine sağlayabilmektir.

Radyoterapi Nedir?

Bilimin ve teknik gelişmelerin ilerlemesi ile beraber çok ağır hastalık olarak ifade edilen kanser hastalığına dahi çözüm bulunabilmiştir. Tıp alanının gelişmesi ile beraber daha çok gün yüzüne çıkan radyoterapi işlemi oldukça kolay olmasa bile iyileştirmeye bir adım daha yaklaştıran bir aşamadır. Sözlük terimi olarak; x-ışınları ile yapılan bir tedavi yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Tıbbi literatürde radyasyon onkolojisi adı verilen bir anabilim dalı içerisinde değerlendirilmektedir. Bir bilim dalı şeklinde gelişmiş olan kendi altında çok sayıda alt dalları da barındıran radyobiyoloji alanı radyoterapi çalışmalarını incelemektedir. Burada yapılan işlemler kişiyi sağlamlaştırıcı ,iyileştirici, sağaltıcı olan çeşitli x ışınlarını biyolojik faktörler ile beraber incelemektir. Bunların vücuda sebep olduğu etkileri inceleyen bir daldır.

press 20110630 2 2048x1366 1

Radyoterapi Ne Amaçla Kullanılır?

Radyoterapi uygulamalarını kullanmak isteyen kişilerin özellikle rahatsız oldukları ilk andan itibaren bu yönteme başvurmaları gerekmektedir. Işın tedavisi yöntemi olarak daha çok halk arasında duyulmuş olan bu yöntemde kanser hastalarının vücutlarında yerleşmiş ve gittikçe çoğalan tümörlerin etkisini en az hale getirecek bir sistemdir. Bunun için bu hastalığa sahip olan kişilerin durumları son evreye gelmeden tedavinin başında bu işlemden faydalanmak önemlidir.

Radyoterapi uygulamaları kanser hastalığına yakalanmış kişilerde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tek başına kullanılmayan bu uygulama cerrahlar tarafından yapılan müdahalelerin öncesinde tercih edildiği takdirde sonrasında kemoterapi tedavi yöntemi ile de birlikte kullanılmaktadır. Radyoterapi daha genel bir şekilde ışınlardan faydalanma yöntemi iken kemoterapi sistemi ise tüm vücutta etkisi hissedebilen bir tedavi işlemidir.

a76cecaf8c51a11c4ca6101c687b47fd

Radyoterapi Süresi Ne Kadardır?

Radyoterapi uygulamalarından ve tedavi yöntemlerinden ilk defa faydalanacak olan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi radyoterapi nasıl uygulanır, hangi aşamalardan geçer ve kaç seanstır? Radyoterapi çoğunlukla yapılan uygulamaların ortalaması üzerinden bakıldığında radyoterapi süresi 5 ile 9 hafta arasında değişen bir sürece sahiptir. Hastanın durumuna göre eğer tedavi başındaki bir süreçte ise günde bir yapılan uygulama ile bu tedavi başlatılır. Fakat hastalığı ilerlemiş olan belki de son aşamalarına doğru seyreden bir süreçte böyle bir uygulamaya başlayan kişiler günde birden fazla bu seanslar ile karşılaşabilirler.

Radyoterapi uygulaması yapılırken uygulanan her bir seansın 15 dakikayı geçmemesine dikkat edilir.

radiation therapy patient 109111

Radyoterapi Yapımı Nasıl Olur?

Radyoterapi yapımı uygulanması sırasında belirli aşamalardan geçer. Planlamaların ardından tedavi süreci başlamaktadır. İçten ve dıştan iki farklı şekilde uygulanabilmektedir. Bu da hastalığın reaksiyon seviyesinde göre değişir. Çoğu hasta daha çok dıştan tedavi uygulaması kullanır. Radyoterapi tedavisine başlamadan önce bir planlama yapılır. Bu planlama bilgisayar üzerinden kişinin tomografisi çekilerek hastalığın yayılım gösterdiği alanlara göre bir inceleme yapılarak gerçekleşir. Tümörlü bölge belirlendikten sonra buradaki risk faktörü analiz edilir ve yapılan tespitler ile bir sonraki aşamaya geçirilmesine karar verilir. Kişiye uygulanacak olan radyasyonun belirli bir miktarı vardır. Bu dozu ayarlayabilmek için de başlangıçta yapılmış olan hastalığın tanınması işlemi sırasında ne durumda olduğunun bilinmesi ile ayarlanmaktadır. Bazı hastalarda kısa süreli ve daha az bir doz ile uygulanırken bazılarında daha farklı ve daha yüksek dozlar kullanılmaktadır. Bir sonraki aşamada radyasyon verilirken kullanılacak olan kaynak çeşidi belirlenir. Bu da vücuttaki tümörün yapısı, tutunduğu yer ve derinliğine göre belirlenir. Son olarak ışın verilecek alan tam olarak detaylı işlemler sonucunda işaretlenir ve süreç başlatılır yapılan tedavinin ardından doktor gözetiminde genel durumu hakkında bilgi verilir ve sürekli takip ve kontrol eşliğinde süreç devam eder.

 

Rate this post

Yorum yapın