Kendi işini kurmak yeni girişimciler için oldukça önemli olan konulardan biridir. İş kurma aşamasında dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Dikkatli davranılması gereken bu süreçte profesyonel bir şekilde sektöre giriş yapılabilir.
İş Fikrini Geliştirme
İş kurmayı düşünen kişiler, sahip oldukları fikri geliştirmek ile ilk adımını atabilir. Hangi ürün veya hizmeti sunacağınıza karar verdikten sonra elinizde olan imkanlar değerlendirilmelidir. Piyasaya sunulacak olan işi daha iyi bir şekilde sunmanın yolları aranmalıdır. Teknolojinin gelişmesinden faydalanmak bu aşamada oldukça faydalı olur. Nasıl bir iş olmasını istediğinize karar vererek doğru adımları izleyebilirsiniz.
Pazar Araştırması Yapma
Her iş fikrinin başarılı olması beklenmemelidir. Kurulan yeni işlerin birçoğu pazarda ihtiyaç duyulmayan fikirler olduğu için başarısız olur. İleride yaşanacak sorunların önüne geçebilmek için pazardaki ihtiyaçların ve taleplerin nasıl olduğu önceden belirlenmelidir. Hangi noktalarda eksikler olduğu gibi araştırmalar faydalı sonuçlar verir. Pazar araştırması yaparken aynı zaman potansiyel müşteri kitlesi de tespit edilebilir. Hizmet veya ürüne yönelik kullanıcılar ile iletişim kurmak veya dış kaynaklardan bilgi toplamak bu aşamada faydalı olabilir.
İşletme Adı Seçme
Pazar araştırması yaparken birçok farklı işletme ve marka ile karşılaşılır. Araştırmalar sonucunda nasıl bir iş yapılmak istendiği daha net bir şekilde ortaya çıkar. İşletme adı bulmak, kendi işini kurmak için izlenecek adımlarda oldukça önemlidir. İşletme adı seçilirken, işin olduğu her yerde anılacağını ve pazarlama gibi faaliyetlerde kullanılacağı unutulmamalıdır. Markalaşma çabasında oldukça etkileyicidir. Doğru ve uyumlu bir işletme adı bulmak, ilerleyen süreçlerde daha büyük başarılar yakalanmasına imkan sunabilir. Akılda kalan bir isim bulmak markalaşırken olumlu sonuçlar verir.
Yatırımcı Sunum Dosyası Hazırlama
Yatırımcı sunum dosyası sayesinde kendi işini kurmak sırasında yardımcı olacak adımlardan bir diğeridir. Potansiyel yatırımcıların işiniz hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olacak verilere mutlaka yer verilmesi gerekir. Kişisel olarak hazırlayacağınız dosya sayesinde başarılı bir sunum yapılabilir. Görsel ve metin içeren içerikler hazırlayarak dikkatleri çekebilirsiniz. İşinizde sunacağınız ürün veya hizmetin nasıl bir sorunu çözeceğini açıklamak etkili bir sunum olmasını sağlar.
Şirket Türü Seçme
Şirket türleri oldukça fazladır, işletme kurarken belirlenmesi gereken konulardan biri de şirket türüdür. Şahıs, ortaklık, anonim ve limited şirket olarak farklı türler arasından seçim yapılması gerekir. Seçim yaparken hangisinin daha iyi bir şekilde ihtiyaçlarınıza hizmet edeceğini bulmanız faydalı olur. Şirket türü; kişisel sorumlulukları, iş kayıt gereksinimleri ve vergi masraflarını belirler.
Sermaye ve Nakit Akışı
Kendi işini kurmak için sermayenin nasıl toplanacağı konusunda net olunması gerekir. Bu aşamada hibe ve kredilerden yardım alınabileceği gibi melek yatırımcı ya da bağış toplama kampanyası kurma gibi çeşitli stratejiler bulunur. Küçük işletmeler hibe başvurusunda bulunabilir. Kitlesel olarak fon kampanyası başlatmak da diğer seçeneklerden biridir. İmkanlarınıza göre öz kaynak kullanımı da tercih edilebilir. Kişisel paranız ile yatırım yaparak bir başkasından beklentileriniz olmadan işinizi kurabilirsiniz. Yaygın olarak tercih edilen diğer yöntemler ise kredi çekmek ve melek yatırımcı bulmaktır.
İşi Remi Hale Getirme
İşe başlamadan önce yasal ve resmi evrakların tamamlanması gerekir. Özellikle küçük işletmeler için bu aşamada oldukça kolaydır. Sadece internet üzerinden doldurulacak birkaç form ve vergi dairelerine verilecek evrak sayesinde işinizi resmi hale getirebilirsiniz. Vergi ödemesi yapılması gereken işlerde ise işlemler için vergi makamlarına başvurulması gerekir.
Muhasebe Sistemi Kurma
Muhasebe sistemine sahip olmak kendi işini kurmak yolunda ilerleyen girişimciler için oldukça önemlidir. Muhasebe sistemi sayesinde sahip olunanlar ve borçlar hakkında yapılacak düzenlemelerin profesyonel bir şekilde yapılmasını sağlar. Varlık ve borçların takibini yapabilmek için seçilen şirket türüne göre muhasebe sistemi kurulabilir.
Web Sitesi Kurma
Hangi sektör içine girilirse girilsin, web sitesi kurmak gerekli ihtiyaçlardan biri haline gelmiştir. Sektör içinde rakiplerinizden önde olmak için internette yer almanız gerekir. Potansiyel müşterilere ulaşmanın en kolay yolu olarak web sitesinden yardım alınabilir. Profesyonel bir şekilde işini kurmak isteyenler web sitesi için dışarıdan destek alabilir.
İşi Tanıtma
İş kurma adımlarını sırası ile takip ettikten sonra son olarak işin tanıtımı yapılmalıdır. Hizmet ve ürününüze göre pazarlama stratejisi oluşturmanız gerekir. Güçlü bir şekilde reklam yaparak, işin daha fazla kişiye ulaştırılması gerekir. Kendi işini kurmak isteyenler öneriler sayesinde çok daha başarılı sonuçlar alabilir.