Milli sporcu olmak pek çok kişinin hayalleri arasında yer alır. Sporla yakından ilgilenenler, çeşitli eğitimler alarak kendilerini geliştirmek için zaman harcar. Uluslararası spor turnuvalarında ülkesini temsil etmek isteyen kişiler, milli sporcu olunması için gerekli olan tüm koşulları araştırmalıdır. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olarak çok daha doğru bir yol haritası çizilebilir. Söz konusu unvana sahip olabilmek için bazı koşullar bulunur.
Milli Sporcu Nasıl Olunur?
Uluslararası spor turnuvalarında ülkesini temsil eden sporcular için milli sporcu adı verilir. Profesyonel ya da lisanslı sporcuların bu unvana sahip olabilmesi için Milli Sporcu Belgesi’ne ihtiyaç duyar. Milli Sporcu Belgesi alabilmek için federasyonlar ile federasyonların üyesi olduğu uluslararası kuruluşların yıllık faaliyet programlarında gerçekleştirilen spor karşılaşmalarında yer almak için temsil görevi verilen ve fiilen yarışan sporcular olunması gerekir.
Sporcuların milli sporcu olabilmesi için mevcut kanun ve yönetmeliklere göre düzenlenen turnuvalarda yer alması gerekir. Türkiye sınırları içinde milli sporcu olma hayali bulunan sporcular, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açıklanmış olan yönergelere uymak zorundadır. Uluslararası karşılaşmalarda temsil edebilecek sporcular yönetmelik maddelerine göre gerekli kontrollerden geçer ve doldurulan dilekçeler ile başvuruda bulunulması gerekir. Yapılan başvurulara göre Milli Sporcu Belgesi alınabilir.
Milli Sporcu Olmak İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Milli sporcu olmak isteyen sporcular, başvuru konusunda dikkatli olmalıdır. Belirtilen yönetmelikte yer alan koşulların hepsi sağlanmak zorundadır. Aynı zamanda başvuru için istenilen dilekçeler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Sporcular hedeflerini gerçekleştirmek için Federasyon’a başvurmalıdır. Başvuru şartlarına uygunluk gösteren sporcular, olumlu dönüşler alabilir. Olumlu dönüşler alan sporcular sahip oldukları Milli Sporcu Belgesi sayesinde uluslararası müsabakalarda Türkiye’yi temsil etmeye başlayabilir.
Kimler Milli Sporcu Olabilir?
Milli sporcu olmadan önce sunulan şartlara göz atılması gerekir. Milli Sporcu Belgesi alabilmek için sunulan koşullara uygun sağlayan kişiler milli sporcu olabilir. Federasyon Başkanı tarafından onaylanan ve resmi listede adı bulunan yurtiçi veya yurtdışında yapılan uluslararası federasyonlarca düzenlenen şampiyonalara katılmak isteyen, kota ve benzeri yarışmalara katılmış olan takım ya da ferdi sporcular milli sporcu olabilir. Söz konusu şampiyonalar şu şekildedir;
- Dünya Şampiyonası.
- Avrupa Şampiyonası.
- Akdeniz Oyunları.
- Karadeniz Oyunları.
- Üniversite Oyunları.
- Dünya Askeri Oyunları.
Milli Sporcu Olmanın Şartları Nelerdir?
Uluslararası müsabakalarda yer almak isteyen sporcuların öncelikle milli sporcu olmak için gerekli şartları karşılaması gerekir. Milli Sporcu Belgesi alınırken, katıldıkları yarışma türüne göre A, B ve C sınıfı olarak kendi içlerinde gruplara ayrılır. Her sınıfa göre şartlar farklılık gösterir.
A ve B sınıfı belge almak için gerekli şartlar benzerken, C sınıfı belge almaya hak kazanılması için; A ve B sınıfı Milli Sporcu Belgesi almak için gerekli görülen yarışmaların dışında kalan tüm uluslararası müsabakalara ve turnuvalara katılmak şart koşulur. Gençlik ve Sporluk Bakanlığı tarafından belirlenen şartları yerine getiren sporcular, kolay bir şekilde milli sporcu olma yolunda ilerleyebilir. Bahsedilen şartların karşılanmaması durumunda milli sporcu olunması söz konusu değildir.
Milli Sporcuların Faydalanabildiği İmkanlar
Milli sporcu olmak zor bir süreç olsa da sporcuların sahip oldukları imkanlar oldukça gelişmiştir. Spor, fiziksel olarak çaba ve zaman harcanması gerektiren faaliyetlerden biri olduğu için sporcuların harcadıkları emekler karşısında sunulan birçok imkan bulunur. Sporcular, sahip oldukları Milli Sporcu Belgesi sayesinde birçok farklı imkandan faydalanabilir.
Milli Sporcu Belgesi bulunan sporcuların sahip oldukları imkanlar şu şekilde sıralanabilir;
- TOHM sporcu alımlarında öncelik.
- Üniversitelerin BESYO bölümlerine girişlerde ek puan, öncelik.
- TOHM üzerinden alınacak aylık maaş.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Federasyon tarafından açılan kurslarda öncelik.
- Kamuya ait spor tesislerinden ücretsiz yararlanma.
- Sporcunun yerleştiği üniversiteden, aynı bölüme başka bir üniversitede geçiş hakkı.
- Federasyonun olimpik kadrosuna girip madalya alınması durumunda aylık ödeme.
- Vakıf üniversitelerine giriş sırasında indirim ve burs imkanları.
- Üniversitede öğrenci olunması durumunda KYK’dan millilik bursu.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda sözleşmeli spor eğitmeni uzmanı ya da antrenör olarak iş imkanı.
- BESYO bölümünden mezun olduktan sonra sahip olunan belgelere göre beden eğitimi öğretmeni olmak.
- Olimpiyatlardan madalya alınması durumunda ömür boyu aylık bir asgari ücret tutarında ödeme.
- Gençler, ümitler ve büyükler kategorisinde Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında ödül imkanı milli sporcu olmak konusunda sunulan imkanlardan biridir.