Yaratıcı Drama Nedir, Ne İşe Yarar?

Yaratıcı dramanın amacı birçok maddeden oluşmaktadır. Bireylerin kendilerini geliştirmelerini ve zihinsel olarak güçlenmelerini sağlar. Bu amaçlar doğrultusunda periyotlar ile yaratıcı drama kurgulanır. Yaratıcı dramanın kullanıldığı alana ve hedef gruba bağlı olarak amaçlar değişebilir. Genellikle iletişim becerilerinin geliştirilmesi, birlikte çalışan insanların dinamiğinin güçlendirilmesi, ifade etme yöntemlerinin iyileştirilmesi gibi amaçlara odaklanır. En önemli amaçlarından biri de empati yeteneğinin gelişmesini sağlamaktır.

Yaratıcı Drama Ne İşe Yarar?

Yaratıcı Drama Ne İşe Yarar

Yaratıcı dramanın işlevi hayal gücüne katkısı ile öne çıkmaktadır. Yaratıcı dramanın önemli amaç ve hedeflerinden biri de hayal gücünün daha yaratıcı ve sağlam olmasına neden olmaktır. Bu sebep ile de kişilerin fikir üretme, kendilerine güvenme, dış dünya ile iletişim kurma becerilerine odaklanır. Uygulanan teknikler hem bireylere fiziksek ve zihinsel destek sağlarken hem de gruplara yönelik iyileştirme yapılmasına neden olur.

Yaratıcı Dramanın Bireylere Faydası Nedir?

Yaratıcı dramanın faydaları oldukça yüksek seviyelerdedir. Yaratıcı dramanın bireylere sağladığı faydalar oldukça yüksek işleve sahiptir. Dolayısıyla birçok kişi özellikle kişisel gelişimine katkı sunması için yaratıcı drama aktivitelerine katılmayı istemektedir. Yaratıcı dramanın bireylere faydası şu şekilde sıralanabilir:

  • İletişim yeteneklerini geliştirir.
  • Özgüven eksikliğinin azalmasına neden olur ve özgüven seviyesini yükseltir.
  • Stres ve gerginliği azaltır.
  • Kişinin dış dünya ile olan ilişkisini güçlendirir.
  • Sosyal fobi oluşumunu önler. Asosyal birey ve çocukların kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini ve sosyal alanlarda rahat hissetmelerini sağlar.

Yaratıcı Drama Kimler Tarafından Yapılır?

Yaratıcı drama yaptıranlar kimlerdir sorusu çok sık merak edilmektedir. Yaratıcı drama yaptıran kişiler özel eğitmenlerdir. Yaratıcı drama konusunda uzman olan ve tecrübe sahibi kişiler yaratıcı drama eğitmeni olarak bilinir. Metotlar öğrenildikten sonra yaratıcı drama hem uzmanlar tarafından yapılabileceği gibi hem de farklı kitleler tarafından gerçekleştirilebilir. Yaratıcı drama uzmanı olmak için herhangi bir yaş kısıtlaması ya da cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır.

Yaratıcı Drama Aktivitelerine Kimler Katılabilir?

Yaratıcı drama aktivitelerine katılanlar arasında birçok kitle ile karşılaşılır.  herhangi bir yaş ayrımı bulunmadığı için yaratıcı drama aktivitelerini herkes katılabilir yaratıcı drama aktivitelerine katılmak isteyenler ilgili etkinliğe şartlarını sağlayıp sağlamadıkları kontrol etmelidir. Örneğin çocuklara yönelik yapılan bir yaratıcı drama aktivitesine yetişkinlerin; yetişkinlere yönelik yapılan bir aktiviteye çocukların katılmasına izin verilmemektedir.

Aynı şekilde sadece kadınlara yönelik yapılan bir aktiviteye erkeklerin katılımı da genellikle onaylanmamaktadır. Dolayısıyla burada etkinlik ve konsept bazlı sınırlamalar ile karşılaşılsa da yaratıcı drama herkes için uyarlanabilir ve herkes dahil edilebilir.

Yaratıcı Dramada Yaş Sınırı Var Mı?

Yaratıcı Dramada Yaş Sınırı Var Mı

Yaratıcı drama yaş sınırı bulunmamaktadır. Konsepte bağlı olarak etkinlik bazlı yaş sınırlamaları ile karşılaşılabilir. Bu durum son derece normaldir. Yaratıcı drama da yaş sınırı genellikle bulunmaz. Ancak hedef gruba uygun yapılan ve karma olmayan bir yaratıcı drama programı için kısıtlamalar getirilebilir.

Örneğin sadece 3 – 6 yaş arası çocuklar için düzenlenen bir yaratıcı drama aktivitesine 3 yaşından küçük ve 6 yaşından büyük çocukların ve kişilerin alınmaması gerekir. Dolayısı ile etkinlik bazlı kısıtlamalar olsa da genel olarak yaratıcı drama her yaşa, cinsiyete ve gruba hitap eden bir aktivitedir.

Yaratıcı Drama Hangi Alanlarda Kullanılır?

Yaratıcı dramanın kullanıldığı alanlar oldukça fazladır. Yaratıcı dramanın kullanıldığı alanlar ile ilgili herhangi bir sınırlama yapmak doğru olmaz. Yaratıcı drama yapısı gereği birçok konu ile bağlantılı olarak çalışabilir ve her temaya entegre edilebilir. Sadece temalara değil aynı zamanda hedefe, sektöre, yaş grubuna ve amaca yönelik yaratıcı drama planlanması da mümkündür. Yaratıcı dramanın yoğun şekilde kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Bireysel Gelişim: Kişisel gelişim ya da diğer adı ile bireysel gelişimi desteklemesi için kullanılır.
  • Eğitim: Eğitim için sık sık kullanılmaktadır. Özellikle okul sonrası yeterlilikleri arttırmak için çocukların ve gençlerin eğitimleri yaratıcı drama ile desteklenmektedir. Öğrenme hedeflerine uygun olarak her eğitim metoduyla birleştirebilir.
  • Terapi: Yaratıcı drama iyileştirme amacı ile de kullanılabilir. Kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri, duygusal ve zihinsel olarak farkındalığa ulaşmaları için uygulanabilir.
  • Yaratıcılık: Sanatsal üretimi teşvik etmek amacıyla özellikle tiyatro gibi sahne sanatları ile birleştirilerek kullanılır.

Bu alanlarda yaratıcı drama yoğun şekilde kullanılmaktadır. Sektörlere bağlı olarak kurumsal aktivitelerden bireysel gelişime kadar her amaç için yaratıcı drama yapılabilmektedir.

Ayrıca Bakınız: Borsada Yatırım Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Rate this post

Yorum yapın