Finansal okuryazarlık sayesinde harcamalar ve tasarruflar çok daha bilinçli bir şekilde yapılabilir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için paraya ihtiyacı olur. Günümüz koşullarında, yaşam boyunca kişisel mali durumdan sorumlu olunması gerekir. Kredi kartı kullanımlarından emekli maaşlarına kadar birçok konuda kararlar verilmesi ve yönetilmesi gereken süreçler bulunur. Toplum ve bireysel refah için önemli olan bu işlemler için finansal okuryazarlığın önemi büyüktür.
Finansal Okuryazarlık
Kişisel bütçe yönetimi, tasarruf ve yatırım gibi çeşitli finansal becerileri anlama ve kullanma için finansal okuryazarlık adı verilir. Finansal okuryazarlığın öğrenilebilmesi için temel adımlar atılması başlangıç için yeterli olabilir. Bütçe oluşturma, finansal hedefler belirleme, borçların ödenmesi, mali riskleri analiz etme, emeklilik planlarını yönetme ve gerekli durumlarda önlemler alma gibi sürdürülebilir tasarruf planları oluşturulması gerekir.
Gerekli eğitimleri alarak harcamalar ve tasarruflar için bilinçli seçimler yapılmaya başlanabilir. Risklerin ve fırsatların değerlendirilebilmesine imkan sunan beceriler kazanılabilir. Ekonomi hareketlerinin sahip oldukları döngüleri daha kolay bir şekilde anlamak için alınan eğitimlerin önemi oldukça büyüktür. Günlük yaşamın etkilerini kavrama, finans ve yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olma gibi konularda beceri kazanmak için finansal okuryazarlığa önem verilebilir.
Finansal Okuryazarlık Ne İşe Yarar?
Finansal okuryazarlığı değerlendirirken, hayatın devam ettirilebilmesi için gerekli olan temel yaşam becerileri olarak düşünmek gerekir. Okuma yazma öğrenmek gibi erken yaşlarda kazanılan beceriler sayesinde hayatın çok daha bilinçli bir şekilde yönetilmesine imkan sunar. Öğrencilerin sahip oldukları küçük bütçelerin yönetiminden ailelerin geleceği için alınan yatırım kararlarına kadar pek çok farklı alanda fayda sağlayan becerilerdir.
Finansal sistemin avantajlarından faydalanma imkanı sunarken, oluşabilecek risklerden de korunma konusunda bilinç kazanılmasını sağlar. Bireysel olarak verilen finansal kararların daha sağlıklı olmasını sağlarken sadece bireysel olarak değil toplumsal yaşam ve ülke ekonomisine de olumlu etkiler sunar.
Neden Finansal Okuryazarlık Öğrenilmeli?
Birçok kişi hayatın içinde finansal olarak yönetimlerin farkına varmaz. Bilinçli bir şekilde hareket etmenin nasıl etkileri olabileceğini düşünmeden kararlar verir. Finansal okuryazarlık öğrenmek için dikkate alınabilecek nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Finansal kararları daha iyi bir şekilde verme becerisi kazanılır.
- Alınan finansal kararların doğru olması, yaşam standartlarının yükselmesine imkan sunar.
- Para ve borç yönetimi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
- Etkin bir bütçe yapılandırması oluşturularak gereksiz harcamaların önüne geçilebilir.
- Finansal kaygı düzeyi en aza indirilebilir.
- Risklerin analiz edilmesi öğrenilirken, finansal hedefler doğru bir şekilde belirlenebilir.
- Beklenmeyen olaylar karşısında finansal dayanıklılığı güçlendirme imkanı sunar.
- Kredi kartı, sigorta veya yatırım araçları seçilirken ve kullanılırken doğru ve etik kararlar verilir.
Finansal Okuryazarlık Öğrenmenin Avantajları
Finansal okuryazarlığın önemi insanlar için oldukça önemlidir. Bireysel faydaları dışında toplumsal olarak refah seviyesinin artmasına yardımcı olur. Finansal okuryazarlığı öğrendikten sonra sahip olunan avantajlar şunlardır;
- Sahip olunan bütçenin doğru yönetilmesi, risklerin analiz edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıyla ekonomik krizlere karşı direnci arttırır.
- Yaş, cinsiyet veya gelir durumu değişiklik gösterse de herkes hayatı boyunca finansal kararlar verir, bu nedenle yaşam standartlarını kısa ya da uzun vadede etkileyecek kararların daha doğru verilmesini sağlar.
- Her gün bir yenisi eklenen finansal ürünler ve yatırım araçları hakkında bilgi sahibi olarak; doğru değerlendirme becerisi, risk ve getiri analiz becerileri geliştirilir.
- Finansal okuryazarlığı öğrenmenin sorumluluğu olarak doğru finansal davranışlar gelişir. Faturaların zamanında ödenmesi, acil ihtiyaçlar için kaynak ayırabilme, gelire göre bütçe oluşturma gibi sağlıklı tüketici davranışları kazanılır.
- Tasarruf etme disiplinine sahip olunur.
- Borç ödeme kapasitesini doğru hesaplama ve gerçeğe uygun borçlanma kararı alınmasına yardımcı olur.
Finansal Okuryazarlık Nasıl Öğrenilir?
İlk olarak kişisel olarak kendinizi tanımanız gerekir. Bütçesini planlamakta zorlanan, harcamalarını kontrol edemeyen ve tasarruf yapamayan birisi olduğunuzu düşünüyorsanız finansal okuryazarlığı öğrenme için hareket geçilmesi gerekir. İnternetten yardım alarak birçok farklı kaynağa ulaşılabilir. Temel bilgilerden başlayarak zaman içinde gelişilebilir.
Ekonomi ile ilgili haberlerin daha yakından takip edilmesi, anlaşılmayan kavramların araştırılması gibi vizyonunuzu genişletecek uygulamalar yapılabilir. Finansal okuryazarlık projeleri devlet ve sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanır ve eğitim programları olarak sunulur. Çeşitli projelerde yer alarak daha bilinçli bir birey olunabilir.
“Finansal Okuryazarlık Nedir, Nasıl Öğrenilir?” üzerine bir yorum