Gardiyanlık için sözlü mülakat yapılmakta olup sorular her sene özel olarak belirlenmektedir. Gardiyanlık mülakat sorularında sorulan bazı kavramlar şunlardır:
- Mükerrer
- Adli arama
- Adli sicil kaydı
- Müdafi
- Suç
- Tutuklama
- Mevcuttu
- İcbar
- Sübut
Bu kavramların ne olduğu ve aynı zamanda kavramlara göre nasıl hareket edilmesi ve nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiği sorulmaktadır. Örneğin sübut nedir sorusu yöneltilir ve kişilerin sükutun ne olduğunu açıklamaları istenir. Gardiyanlık mülakatı için belirlenen sorular genellikle “x nedir?” şeklinde olmaktadır.
Gardiyanlık Genel Kültür Soruları Nelerdir?
Gardiyanlık için genel kültür sözlü mülakatı yapılmaktadır. Genel kültür sözlü mülakatı esnasında adaylarına yöneltilen sorular genellikle Türkiye Cumhuriyeti ile ilgilidir. Genel kültür soruları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Adalet Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin ne zaman kurulduğu gibi sorular sorulmaktadır. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek mahkemelerinin sayılması ve açıklanması da istenebilmektedir.
Gardiyanlık Sınavında Kanunlar Sorulur Mu?
Gardiyanlık sınavı kanun soruları da adaylara yöneltilmektedir. Gardiyanlık mülakat sınavına giren adaylara yöneltilen sorular arasında kanunlarda bulunmaktadır. Anayasa bilgisi kanun bilgisi ölçülmekte ve sınav sonucuna etki etmektedir. Dolayısıyla hangi kanunun hangi cezaya sebep olduğunu bilmek, hangi kanun kapsamında önlem alınması gerektiğini öğrenmek önem taşımaktadır.
Adayların sınavda sorulan kanun sorularına doğru yanıtlar vermesi, sınavdaki başarı oranlarını etkiler. Gardiyanlık mülakatı için belirlenen her soru belirli bir puan getirmektedir. Yüksek puan alan kişiler ise mülakattan başarılı sonuç alır. Gardiyanlık sınavında yöneltilen sorular ile Takriri Sükun Kanunu gibi spesifik kanunlardan, kanunların sebeplerine ve amaçlarına kadar değinilmektedir.
Nasıl Gardiyan Olunur?
Gardiyan olmak isteyenlerin spesifik bir üniversite lisans ya da ön lisans bölümünden mezun olmalarına gerek bulunmamaktadır. Gardiyan olmak isteyen kişiler lisans mezunu olmadıkları takdirde lise mezuniyetine sahip olmaları gerekir. Lise mezuniyetine sahip olan kişiler belirli sınavlara girerek gardiyan olabilmektedir.
Gardiyan Olma Şartları Nelerdir?
Gardiyan olma şartları arasında birçok madde yer alır. Gardiyan olmak isteyen kişilerin lisans ya da ön lisans bölümünü okumaları zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak lise sınavlarından başarılı sonuçlar elde etmiş ve lise mezuniyetlerini almış olmaları gerekir. Gardiyan olmak isteyen kişiler için belirlenen diğer şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- 18 yaşını doldurmak ancak 30 yaşından gün almamak.
- Kamu Personeli Seçme Sınavından 70 puan almak.
- Lise diplomasına sahip olmak ve mezuniyet aşamasını başarı ile tamamlamak.
- Boy şartını sağlamak (kadınlar için 1.60 metre ve erkekler için ise 1.70 metre)
- Sözlü mülakatta başarılı olmak.
- Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmak.
- Adli sicil kaydında herhangi bir suç unsuru bulundurmamak.
Gardiyanlık mülakatında yönetilen sorulara da doğru cevaplar veren kişiler gardiyan olabilmektedir. Bunun için yukarıdaki şartların da yerine getirilmesi gerekir. Herhangi bir şart tek başına yeterli bulunmamaktadır.
Ayrıca Bakınız: Kapalı Havza Nedir, Özellikleri Nelerdir?
“Gardiyanlık Sözlü Mülakat Soruları” üzerine bir yorum