Geniz akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından vücudun üretmiş olduğu mukus salgısının boğaza damlaması ile ortaya çıkmaktadır. Sürekli olarak boğazın temizlenme isteği ile ortaya çıkan geniz akıntısı, çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanması ile giderilebilmektedir. Geniz akıntısının ortaya çıkma nedenleri arasında ilk sırada rinit hastalığı yer alsa da pek çok üst solunum yolu hastalığında oluşabildiği görülmektedir.
Geniz Akıntısı Nedir?
İnsan vücudu, oluşan enfeksiyonları gidermek, burun içini nemlendirmek ve solunan yabancı maddelerin vücuda girmesini engellemek amacı ile bir mukus salgılamaktadır. Salgılanan bu mukus, insanların fark etmeyeceği şekilde yutulmakta ve vücuda alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda salgılanan mukusun miktarında artma gözlemlenir. Artan mukus miktarı ile birlikte, mukus boğazın arka kısmında birikmektedir. Biriken bu mukus, bir süre sonra boğazdan buruna damlamaktadır. Oluşan bu akıntı türüne ise, geniz akıntısı ismi verilmektedir. Geniz akıntısı görülmesi; rinit, sinüzit, nezle gibi hastalıkların nedenleri arasında da gösterilebilmektedir.
Geniz akıntısı, görülme nedenlerine ve miktarına bağlı olarak ciddiyeti değişebilen bir sağlık problemi olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda hiçbir sağlık probleminin oluşmamasına rağmen geniz akıntısı görülebilmektedir. Bazı durumlarda ise geniz akıntısı alerji, viral hastalıklar gibi sebeplere bağlı olarak aylar boyunca sürebilmektedir.
Geniz Akıntısı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Geniz akıntısı sebepleri arasında pek çok hastalığın yer alabildiği görülmektedir. Geniz akıntısı en çok rinit adı verilen hastalığın gelişmesi ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Rinit hastalığı, burnun iç kısmında oluşan iltihaplanma sonucunda oluşmaktadır. Geniz akıntısının görülme nedenleri arasında; alerjiler, saman nezlesi, bazı ilaçların kullanımı, hormon değişiklikleri, mevsimsel değişiklikler, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar da yer almaktadır. Aynı zamanda tahriş edici kimyasal maddelerin solunması, sigara kullanımı, çok baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, doğum kontrol hapı kullanımı gibi durumlarda da geniz akıntısı görülebilmektedir.
Geniz akıntısının oluşum belirtileri arasında ise ilk sırada, boğazın sürekli olarak temizlenmesi isteği yer almaktadır. Geniz akıntısı bulunan kişilerin seslerinin normalden daha boğuk çıktığı, öksürdükleri, mukusun kulağa doğru hareket ettiği durumlarda kulak enfeksiyonu geçirdikleri, nefes alma kalitesinde düşüş yaşadıkları, nefes alıp verme sırasında hırıltılı bir ses çıkardıkları görülebilmektedir.
Geniz Akıntısı Nasıl Önlenir?
Geniz akıntısı, birçok kişinin karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Burun ve boğaz arasında meydana gelen bu akıntı, genellikle sinüzit, alerjik reaksiyonlar veya solunum yolu enfeksiyonları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Geniz akıntısını önlemek ve rahatlama sağlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Kuruluğun neden olduğu geniz akıntısını önlemek için burun spreyleri veya buhar inhalasyonu gibi nemlendirici yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Böylece burun ve boğaz bölgesi nemli tutulur ve akıntının azalmasına yardımcı olur.
- Eğer geniz akıntınız alerjik reaksiyonlardan kaynaklanıyorsa, alerjen maddelerden uzak durmak önemlidir. Polenler, ev tozu, küf gibi yaygın alerjenlere maruziyeti en aza indirmek için temizlik yaparken maske takabilir ve evinizi düzenli olarak havalandırabilirsiniz.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamak önemlidir. Bol miktarda meyve, sebze, vitamin ve mineral içeren besinleri tüketmek, vücudunuzun enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
- Yeterli miktarda su içmek, geniz akıntısını azaltmada etkilidir. Bol su içmek, burun ve boğazdaki salgıların seyrelmesini sağlar ve akıntının azalmasına yardımcı olur.
- Günde birkaç kez tuzlu suyla gargara yapmak, boğazdaki tahrişi yatıştırır ve akıntıyı azaltır. Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyerek bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sinüslerin açılmasını sağlar. Bu da geniz akıntısını azaltmaya yardımcı olur.
Geniz akıntısı rahatsızlığını tamamen ortadan kaldırmak için altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini uygulamak önemlidir. Eğer geniz akıntısı sürekli ve şiddetli bir şekilde devam ediyorsa, bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Uzman hekim, size uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.
Geniz Akıntısı Nasıl Tedavi Edilir?
Geniz akıntısı belirtileri görülmesinin ardından kişilerin bir uzmana başvurmaları önerilmektedir. Uzmanlar tarafından geniz akıntısı tanısı koyulan kişilere gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında genellikle antibiyotik ve ilaç tedavileri yer almaktadır. Aynı zamanda kişilerin burun içlerini nemlendirmek adına tuzlu su ile gargara yapmaları ve burun spreyi kullanmaları önerilmektedir. Mukusun azaltılması için sıcak çayların tüketilmesi ve bol su içilmesi de önerilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemler ile azaltılamayan ve devam eden geniz akıntılarında kişilerin mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Geniz akıntısının bir haftadan fazla sürmesi, ilaç tedavilerinin uygulanmasını gerektirebilmektedir.