Uykusuzluğa iyi gelen besinler günümüzün en büyük hastalıklarından biri olarak ifade edilen insomnia’yı minimize eder. Doğal yollar ile uykusuzluğun giderilmesini sağlayarak, vücudumuza zararlı hapları almaktan daha kaliteli bir yoldur. Uykusuzluğa karşı iyi gelen besinler nelerdir? sorusuna cevap olarak sunabileceğimiz birkaç besin değeri yüksek yiyecek kategorileri bulunmaktadır.
Uykusuzluğa Karşı Besinler
Özellikle içerisinde kişinin daha rahat bir şekilde uykuya dalabilmek için sağlayan kasların gevşemesine ve melatonin adı verilen uyku hormonunun salgılanmasını da sağlayan doğal şifa kaynağı uykusuzluğa karşı besinler bulunur. Bu ürünler tüketildiğinde sağlık açısından da gündelik hayatın enerjisi açısından da pek çok faydasını görebilirsiniz. Psikolojik ve fiziksel sağlığı oldukça etkileyen uykusuzluk zamanla farkında olmadan uzun saatler ayakta kalmanıza, yorgunluğa, mutsuzluğa, strese sebep olmaktadır.
Yulaf ezmesi
Tahılların özellikle tam tahılların vücudumuzun sisteminde oldukça büyük faydaları bulunur. Yaş ilerledikçe organlarımızın eskimesi ve yaşlanmaya başlaması ile sorunların oluştuğunu bilmekteyiz. Bu sebeple düzenli olarak tüketilen yulaf ezmesi vücut fonksiyonlarının en üst seviyede yerine getirilmesini sağlarken zamanla uykunuzun gelmesine de katkı sağlayacaktır. İçerisinde uyku açıcı şekerli ürün bulunmadığı için sağladığı lif sayesinde rahatça uyumanızı sağlar. Ayrıca kalsiyum, mineral, potasyum ve bunun yanı sıra magnezyum oranı da oldukça yüksek bir yiyecektir.
Antioksidan kaynağı ceviz
Vücudu rahatlatan antioksidan kaynağı cevizin uykusuzluğa faydası vardır. Metabolizmayı dengelediği gibi sinir sistemine, büyüme ve gelişme aktivitelerine de fayda sağlar. Bağışıklık sistemini koruyan ceviz melatonin seviyesini dengelediği için uykusuzluğa şifa bir yiyecektir.
Bol mineralli brokoli
Vücudun genel bağışıklık sistemine iyi geldiği gibi sindirim sisteminin işleyişini, kemik erimesini önleyen ve genel olarak vücuda denge sağlayan bir sebzedir. İçerisindeki bol lif oranı rahat bir şekilde uyumayı sağlayacaktır.
Laktozsuz süt ve süt ürünleri
Kişinin uykuya geçme sürecinde yatıştırıcı ve sakinleştirici bir yanı bulunan süt ve yoğurt gibi ürünleri uykusuzluktan şikayet edenler kullanabilir.
Uykusuzluk Tedavi ile Önlenebilir mi?
Uzun süreli uykusuzluk çeken; yenen gıdalardan veya sakinleştirme amaçlı içilen çaylardan etki bulamayan kişiler için uyku bozukluğu teşhisi konulabilir. Bunun için hastanelerin nöroloji polikliniklerine giderek durumunuzu doktora anlatabilirsiniz. Yoğun yaşanan stres, kaygı bozuklukları, depresyon, kalp ve sinir hastalıkları veya kullandığımız birçok ilacın etkisi sebebiyle yaşadığımız bu hastalık kısa süreli tedaviler sonucunda iyileştirilebilir.
Piyasada bulunan ve doktor tavsiyesi ile tüketilmesinin uygun olduğu ilaçlar uyku bozukluğunu dengeleyerek bir süre sonra daha rahat bir şekilde ilaç kullanmadan uyumanıza sağlayacaktır. Yine de önerilen uyku ilaçlarının yarattığı yan etkilere maruz kalmadan doğal yollardan yiyecekler ile uykusuzluk giderilebilmektedir.
Uykusuzluk için İyileştirme Yolları
Uykusuzluk tedavisi hastalığının nedenini bulabilmek tedavinin ilk adımıdır. Uykusuzluğunuzun sebebi olan etkeni bulup tedavi edilerek bu sıkıntı tamamen ortadan kaldırılabilir. Kesin olarak tanının konulabilmesi için hastaneye tedaviye gittiğinizde öncelikle sizin kontrollerinizin yapılabilmesi için hastanede bekletebilirsiniz.
Uykusuzluk, birçok insanın karşılaştığı yaygın bir sorundur. Ancak uykusuzluğun etkilerini azaltmak ve daha iyi bir uyku deneyimi yaşamak için bazı adımlar atabilirsiniz.
- Her gece aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın. Vücudunuzun düzenli bir uyku programıyla çalışması daha iyi bir uyku sağlayabilir.
- Uyku öncesi rahatlama teknikleri, stresi azaltır ve zihni sakinleştirir. Bunlar arasında derin nefes alma, meditasyon, yoga veya sıcak bir banyo almak gibi yöntemler bulunur.
- Yatmadan önce kafein, alkol ve nikotin gibi uyarıcı maddelerden uzak durun. Bu maddeler uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir.
- Sessiz, karanlık ve serin bir odada uyumak genellikle daha iyi bir uyku sağlar. Rahat bir yatak, uygun bir yastık ve uygun derecede destek veren bir yatak tercih edin.
- Düzenli egzersiz yapmak, uyku kalitesini artırabilir. Ancak, yatmadan hemen önce yoğun egzersizden kaçının çünkü bu uykusuzluğa neden olabilir.
Nefes alışverişiniz ve bunun dengesi bir tomografi ile vücut aktiviteleriniz ile hareketlerinizi uyuma ve gece boyunca hangi aralıklar ile uykusuzluk problemi yaşadığını tespit edilerek bunun üzerine bir tedavi süreci başlatılır. Önemli olan uykusuzluğunuzun kısa süreli ve günlük şeylerden dolayı yaşanabilecek olduğunu ya da daha uzun süreli kronik bir hale gelip gelmediğini tespit edebilmektir. Kronik hale gelmiş olan uykusuzluk problemine muhakkak ki bir hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir.