Kolay internet sitesi kurma yöntemleri, özellikle işletmesi için kurumsal bir web sayfası oluşturmak isteyen ancak bu işlem için yüksek bütçeler ödeme imkanı bulunmayan kişiler tarafından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. İnternet sitesi kurmak; internetin ortaya çıktığı günden bu yana artık oldukça farklılaşmış ve pratik hale gelmiş durumdadır. Bu işlem için geliştirilmiş hazır yazılımlar ve sürükle/bırak web sitesi oluşturucular sayesinde sadece birkaç saatte kolayca internet siteleri yapılabiliyor.
İnternet sitesi kurmak isteyenlerin öncelikle bazı satın alımlar yapması gerekiyor. Bunlardan en önemli ve sahip olmaları mutlaka gereken, tabii ki öncelikle domain (alan adı) olacaktır. Alan adı, bir internet sitesinin adres çubuğundaki “.com, .net, .org” benzeri uzantılarla kimliğini yansıtan kısımdır. Alan adı satın alabilmek üzere kullanılabilecek bilindik firmalar şu şekilde listelenebilir;
- Google Domains,
- Natro,
- İsim Tescil,
- Güzel Hosting.
Alan adı satın alımı yapıldıktan sonra ikinci ihtiyaç ise kullanılacak platforma göre bir barındırma hizmeti olacaktır. Örneğin dünyadaki internet sitelerinin neredeyse %50’sini barındıran WordPress altyapısı tercih edildiği zaman WordPress hosting sahibi olmanız gerekir; ancak Google bünyesinde ortaya konulmuş ve uzun yıllar boyu kullanılan Blogger alt yapısını kullandığınız zaman barındırma hizmeti almanıza gerek kalmaz. İnternet sitesi kurabilmek için öncelikle altyapı seçimini yapmanız yararlı olacaktır. Peki, kolayca internet sitesi kurma yolları neler? İnternet sitesi nasıl kurulur?
İnternet Sitesi Kurma Yöntemleri (2023)
İnternet sitesi kurmanın en kolay ve en bilinen yolu hazır yazılımları kullanmak, karmaşık yazılım süreçlerinden uzak bir şekilde sürükle bırak teknolojisiyle sitenizi hayata geçirmek olacaktır. Aşağıdaki yöntemlerle internet sitesi kurma maliyeti; alan adı ve hosting gibi hizmetler dahil 2023 yılı itibariyle ortalama 250 TL civarında olacaktır.
Öncelikle bazı satın alımlar yapmanız gerekir; yukarıda da bahsedildiği üzere öncelikle sitenizin alan adını satın almalı, sonra kurulum aşamasına geçmelisiniz. Aşağıda dünyada en çok kullanılan web site oluşturucu altyapılardan WordPress ve Blogger’ı bulabilir; bu araçlarla nasıl internet sitesi kurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
1. WordPress İle Site Kurmak
WordPress ile site kurmak, hiç kuşkusuz ki internet sitesi oluşturma yöntemlerinin en başında gelmektedir. WordPress, herkesin bildiği gibi dünyadaki tüm internet sitelerinin neredeyse %50’sine ev sahipliği yapmaktadır. WordPress ile site kurmak için öncelikle bir WordPress hosting satın almanız yararlıdır. Web sitesi kurma aşamaları şu şekildedir;
- Öncelikle alan adınızı ve WordPress hosting hizmetini satın almalı, aktif etmelisiniz.
- WordPress hosting satın aldığınız firmalar, genelde internet sitesinin default WordPress teması ile yüklenmiş şekilde bilgilerini tarafınıza teslim eder.
- İnternet sitenize erişebilmek için firmadan aldığınız bilgiler ile adres çubuğuna “siteadiniz.com/wp-admin” uzantısını yazarak erişebilirsiniz. Bu alan, yönetim giriş panelidir.
- Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra karşınıza WordPress yönetim paneli çıkacaktır. Bu paneldeki sol kısımdan temaları, sayfaları, sitenizdeki yazıları veya eklentileri düzenlemeniz mümkün hale gelir.
- Öncelikle internet sitenizin görünümü için sol alandaki “Görünüm > Tema > Yeni Ekle” aşamalarını takip edebilir; WordPress tarafından ücretsiz sunulan binlerce tema arasında seçim yapabilirsiniz.
- Temanızı seçtikten sonra “Görünüm > Özelleştir” alanında sitenizin logosu, görselleri, bileşenleri gibi kısımları düzenlemeniz mümkündür.
- Sitenizin genel olarak tasarımını sürükle bırak sistemi ile özelleştirmenizin ardından sol menüdeki sayfalar aracılığıyla sitenize özel çeşitli sayfaları ekleyebilir, yayınlayabilirsiniz. Örneğin sektör fark etmeksizin her sitede bir iletişim sayfası ve hakkında sayfası olması yararlıdır. Ekleyeceğiniz sayfalar site türüne göre değişiklik gösterebileceğinden, örnek siteleri incelemeniz gerekebilir.
2. Blogger İle Site Kurmak
Blogger, diğer web sitesi oluşturuculardan farklı olarak kendi barındırma hizmetini ücretsiz sunmaktadır. Blogger ile site kurmak istediğinizde sizin yapmanız gereken, bir alan adı satın almak ve Blogger yönetim ekranında özel URL ekleyip sitenizi bu alan adından çalıştırmak olacaktır. Blogger internet sitesi kurulum aşamaları şu şekilde listelenebilir;
- Öncelikle alan adınızı Blogger’a eklemelisiniz. Bunu “Ayarlar > Yayıncılık > Özel alan adı” adımlarıyla yapabilirsiniz.
- Ardından sitenizin görünümünü özelleştirmek iyi bir seçim olacaktır. Blogger, WordPress veya diğer site oluşturucular kadar fazla tema sunmaz. Eğer Blogger’a ait temaları beğenmezseniz; internette “Blogger ücretsiz temalar” araştırmasıyla bulabileceğiniz ve indirebileceğiniz birçok tema bulunmaktadır.
- Blogger’da çok fazla düzenleme yapmanız mümkün görünmese de hazır ücretli veya ücretsiz temalar sayesinde sitenizin çeşitli alanlarının en iyi hale gelmesi kolaylaşacaktır. Kuracağınız temayı öncelikle demo olarak incelemeniz yararlıdır. Blogger’a yeni bir tema eklemek istediğiniz zaman öncelikle sol menüdeki “Tema” alanına girmeli, “Özelleştir” butonunun yanındaki ok işaretine tıklayıp “Geri Yükle” seçeneğini seçmeli, son olarak indirdiğiniz XML formatındaki temayı sitenize yüklemelisiniz.
- Blogger yönetim panelindeki sol alanda sitenizin sayfalarını, düzenini veya sitenizde yayınlayacağınız yazıları ayarlamanız mümkündür.
Bu iki aracı kullanarak sadece 250 – 300 lira gibi ufak maliyetlerle internet sitesi kurmanız mümkün olsa da, özellikle E-Ticaret sitesi kurmak gibi bir planınız varsa profesyonel bir çözüm için mutlaka alanında uzman kişi ve kuruluşlardan destek almanız gerekir. İnternet sitesi kurmak aslında oldukça kolay bir işlemdir; fakat site türüne göre dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunmaktadır. E-Ticaret sistemlerinde müşterilerinizin veri kayıpları yaşaması, art niyetli kişilerin sisteminize sızması gibi sorunlarla uğraşmak yerine sadece birkaç bin liralık bütçeyle özel ve daha donanımlı siteler satın alabilirsiniz.
“Kolay İnternet Sitesi Kurma Yöntemleri Neler? (2023)” üzerine 2 yorum