Telefonda casus yazılım kullanıcıların sık şekilde karşılaştıkları sorunlardan biridir. Kullanıcıların sahip oldukları cihazların işletim sistemlerine bağlı olarak onaylanmamış olan programlar, yazılımlar ve sitelerin yüklenmesi ya da ziyaret edilmesi çeşitli sorunlara yol açabilir. Kullanıcıların, cihaz kullanım deneyimlerini düşüren sorunlardan biri olduğu gibi aynı zamanda kullanıcıların verileri de tehlike altına düşer. Casuslar, teknolojik cihazlar için kaçınılan ve istenmeyen problemlerden biridir.
Casus Yazılım Nedir?
Casus yazılım genellikle cihazların belleklerine yer edinen ve oldukça iyi bir şekilde gizlenen yazılımlardır. Sinsi bir şekilde telefonların belleklerine saklanan yazılımlar arka planda sürekli olarak çalışmaya devam eder. Çoğu zaman kendini masum bir dosya olarak göstermeyi başarsa da zararları oldukça büyüktür. Kullanıcılar telefonlarında bulunan casus yazılımlar hakkında pek çok soruya cevap arar.
Casus yazılımların bulaşma yolları oldukça farklılık gösterebilir. Dijital dünyanı genişlemesi ve faydalarını görmek mümkün olmaya başladıkça arka planda kullanıcıların aldığı zararlarda oldukça büyüktür. Telefonlar günümüzde sadece iletişim değil çeşitli işlerin gerçekleştirilmesi için kullanılan araçlar haline gelmiştir. Banka bilgilerinden kişisel verilere kadar birçok farklı önemli bilginin yer aldığı depolama alanları olarak değerlendirildiğinde kullanıcıların casus yazılımlar ile karşılaşması oldukça riskli olabilir.
Kötü amaçlı yazılımları bilgisayarlar ve tabletlerde de görmek mümkündür. Hepsi aynı amaca hizmet eden yazılımlar, cihazların zarar görmesini sağlar. Telefonda casus yazılım her türlü işletim sistemine bulaşabilir. Çeşitli şekillerde cihazlarda bulunan yazılımları kullanıcılar fark edebilse de bazı durumlarda fark etmek mümkün olmayabilir. Nasıl bulaştığı ve nasıl tespit edilebileceği öğrenildikten sonra kötü niyetli yazılımlardan kurtulmanın yollarına da bakılabilir.
Casus Yazılım Nasıl Bulaşır?
Telefonlara casus yazılımlar farklı şekillerde bulaşabilir. Kullanıcıların hataları, fark etmedikleri durumlar ve dışarıdan müdahaleler genel olarak casus yazılımlara yol açar. Ekran kilidi kullanmak birçok kullanıcı tarafından tercih edilen bir durum olmasa da casus yazılım gibi riskli durumlara önlem almak açısından önemli bir güvenlik önlemidir. Telefonlarda karşılaşılan casus yazılımlar genellikle kullanıcıların cihaza yükledikleri programlar ve uygulamalardan kaynaklanır. Her uygulama ve programı cihazlara indirmek doğru değildir. Arkasında bulunan yazılım hakkında bilgi sahibi olmadan kullanıcıların cihazlarında çeşitli riskler bulunabilir.
İndirme yöneticileri, kayıt defteri temizleyicileri gibi zararsız görünen yazılımların kılığına girebilir. Faydalı olarak görünen programların içinde yer alan yazılımlar düşünüldüğü kadar iyi niyetli olmayabilir. Video oyunları ile gelen casus yazılımlarda bulunur. Kullanıcılar indirdikleri program ve uygulamalar konusunda dikkatli olmalıdır.
Herhangi bir adres, link ve reklama tıklamanın sonucunda bulaşan casus yazılımlarda oldukça popülerdir. Telefonda casus yazılım bulunduğu durumlarda bunu fark etmemiş olmak oldukça normaldir. Sahte bağlantılar konusunda dikkatli olunmaya çalışılsa da bazen oldukça profesyonel bir şekilde kullanıcılara sunulabilir.
Casus Yazılım Nasıl Anlaşılır?
Telefon kullanıcıları cihazlarında casus yazılım olduğunu tespit edebilir. Her ne kadar oldukça başarılı bir şekilde saklanmayı başaran yazılımlar olsa da kullanıcılar, cihazlarını kullanırken bazı değişikliklerle karşılaşmaya başlayabilir. Casus yazılım olduğunu anlamanın bazı yöntemleri şu şekildedir;
- Zaman içinde giderek yavaşlama ve geç yanıt verme.
- Pilin normale göre çok daha hızlı bitmesi.
- Aniden beliren reklam mesajları.
- Yeni araç çubukları ve internet sayfaları.
- Virüs programlarının çalışmaması.
- Bant ve veri kullanımlarında yaşanan artışlar.
Kullanıcılar cihazlarında yaşadıkları sorunlar için casus yazılım yorumlaması yapabilir. Kullanım sırasında daha kötü bir deneyim sunan cihazlarda casus yazılım bulunabilir. Android ve iPhone telefonlarda jailbreak gibi işlemler yapmak casus yazılımlara davet çıkartır.
Casus Yazılımdan Nasıl Kaldırılır?
Telefonların kullanımını etkileye ve kullanıcı verilerini tehlike altına sokan yazılımlardan kurtulmak için izlenmesi gereken bazı yöntemler bulunur. Pratik bir şekilde yazılımlardan kurtulmak için casus yazılım tarama ve kaldırma programları tercih edilmelidir. iPhone telefon kullanıcıları güncellemeler sayesinde casus yazılımlardan kurtulabilir. Android telefonlarda ise tercih edilebilecek çeşitli yazılım programı bulunur.
Kolay yöntemler sonucunda telefonu kurtarmak mümkün olmazsa son olarak fabrika ayarlarına sıfırlama tercih edilebilir. Telefonda casus yazılım fark eden kullanıcılar, cihazları için güvenilir uygulamalardan ve programlardan yardım alabilir. Casus yazılımın kaldırılmasının ardından detaylı bir tarama tekrar edilmelidir. Birçok yazılım kendini yedekleyerek saklanmaya devam eder. Yaşanılan sorunlardan tamamen kurtulmak için dikkatli olunması gerekir. İnternet önbelleği silme gibi işlemler yazılımı kaldırdıktan sonra tercih edilmelidir.