Transit Vize Nedir, Nasıl Alınır?

Transit vize çıkarmak isteyen Türk vatandaşları için belirli kurallara uygun hareket etmek çok önemlidir. Özellikle aktarmalı seyahatlerde büyük önem taşıyan transit vize uçuş veya gemi seyahatinde sıkıntı yaşamanızı engeller. Yurt dışına çıkarken aktarmalı uçuş yapacak kişiler mutlaka transit vizesini hazırlamak zorundadır. Aktarma yapılan ülkeler, sınırdan giriş yapacak yolcular için transit vize talep edebilir. Aktarma sırasında talep edilen bu vizeyi almak için bazı kurallara uymak gerekir. Bu yazımızda transit vize almak hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Transit Vize Nedir?

Transit vize belgesi, adından da anlaşıldığı üzere yurt dışı seyahatlerinde kullanılan bir vize türüdür. Transit vize, aktarmalı uçuş ve gemi seyahatlerinde aktarma yapılan ülkenin yolculardan talep ettiği vize çeşididir. Bazı ülkeler, havaalanı veya limanda bekleme süresine bakılmaksızın transit vize talep edebilir. Bazı ülkelerde ise belirli süre zarfında ve bazı durumlarda transit vize talep edilir. Avrupa’da veya Kuzey Amerika’da tatil yapmak isteyenler için transit vize önem taşıyan bir konudur. Günümüzde pek çok Avrupa ülkesinin uçakla seyahat yapanlardan transit vize istediği biliniyor.

Transit Vize Olmazsa Ne Olur?

Transit Vize Olmazsa Ne Olur

Transit vize yoksa yolcuların aktarma yaptıkları sırada başı derde girebilir. Uçuş ve turizm acentelerinin sık sık hatırlatma yaptığı transit vize konusunda ülkelerin belirlemiş olduğu detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle ABD ve Kanada aktarmalı uçuşlarda transit vize sahibi olmaya önem vermek gerekir.

Aktarma noktası olan ülkeden alacağınız transit vize ile gitmek istediğiniz nihai lokasyon için aldığınız vize aynı olmaz. Aktarma noktası olan ülke tarafından talep edilen geçici vize türü sayesinde havaalanı transit bekleme salonunda uçuş için bekleme yapabilirsiniz. Fakat transit vize sahiplerine özel olarak hazırlanan bu bekleme salonu dışına çıkmak, bagaj almak veya havaalanını terk etmek mümkün olmamaktadır. Eğer aktarmalı bir uçuş yapacak olduğunuz halde transit vizeye sahip değilseniz uçuşa en baştan alınmazsınız.

Transit Vize Şartları Nelerdir?

Transit vize koşulları, aktarmalı uçuş yapacak olan tüm yolcuların mutlaka bilgi sahibi olması gereken bir konudur. Transit vizesi olmadığı halde aktarmalı uçuş yapmak için havalimanı giren kişiye havacılık kurallarına göre ceza verilir. Üstelik yurt dışında transit vizeniz yokken bir ülkede havaalanında kalırsanız sınır dışı edilmeniz kaçınılmaz olur. Bu yüzden transit vize almak için belirlenen kuralları harfiyen uygulamanız gerekir. Her ülkede farklılık gösteren transit vize şartları için seyahat acenteleriyle bağlantı kurmanız önemlidir.

Güncel transit vize şartları her ülkede farklılık gösterse de havayolu firmaları veya turizm acenteleri bu konuda deneyimlidir. Seyahat yapacağınız veya aktarma ülkesi olarak kullanacağınız ülkelerde transit vize şartlarının neler olduğunu bu şekilde öğrenebilirsiniz. Ayrıca çevrenizde transit vize çıkarabileceğiniz acente yoksa, ilgili ülkelerin konsolosluk iletişim bilgilerini kullanabilirsiniz.

Transit Vize Belgeleri

Transit Vize Belgeleri

Transit vize evrakları, tıpkı vize koşulları gibi her ülkede farklılık gösterebilir. Genel olarak ülkelerin transit vize talep ettiğinde hazırlanması gereken evraklardan bazıları şunlardır:

  • Transit vize başvuru formu
  • Konsolosluk odaklı yazılan transit vize dilekçesi
  • Davetiye
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • En az 6 ay daha geçerli pasaport
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Gidiş – dönüş uçak bileti
  • Otel rezervasyonu belgesi

Transit Vize İsteyen Ülkeler Listesi

Transit vize talep eden ülkeler, özellikle ABD ve Kanada gibi ülkelere seyahat yapmayı düşünenleri yakından ilgilendirir. Avrupa’da da Almanya, İngiltere, Çekya, Yunanistan gibi ülkeler aktarmalı yolcularında transit vizesi istemektedir. İsviçre ve Bulgaristan Türkiye’den gelen aktarmalı yolcular için transit vize talep eder. Bu yüzden Shengen vizesi olmayanların transit vize almak gibi bir zorunluluğu vardır.

Ayrıca Bakınız: Drone Ehliyeti Nedir, Nasıl Alınır?

Rate this post

Yorum yapın