Saçlarda kepek oluşumu saç derisi ile ilgili bir durumdur. Deride kaynaklanan bir hastalık, yeterli şekilde saçı yıkamamak, yıkadıktan sonra saçın uzun süreler taranmaması, kullanılan şampuan ve düzensiz beslenme gibi durumlardan kaynaklı olarak sıklıkla kepeklenme durumu yaşanabilir.
Saçta Kepek Nasıl Geçer?
Vücudun kendi ürettiği hormon eksikliğinden, deri rahatsızlığından veya kişinin gündelik hayattaki rutinlerinden kaynaklı olarak saçlarda kepeklenme yaşanabilir. Özellikle kuru ve yıpranmış saçlar da, yağlı saçlara oranla kepeklenme daha sık görülmektedir. Saçta kepeği önleyebilmek için belirli adımlar gerçekleştirilerek ileriye dönük olarak bu problemden kurtulabilmek ve mümkündür. Saçta kepek oluşumu sık yaşanan yaşanabilen bir durumdur. Böyle bir durumda kişi sürekli kullanılandığı şampuanı değiştirilmesi gerekebilir. Şampuanların içerisinde farklı katkı maddeleri bulunur. Her bir şampuanla üretiminde bu maddeler değişir.
Maddelerden biri saç derisine zarar veriyor olduğu için de kepeklenme sorunu yaşanıyor olabilir. Bir dermatoloğa gidip deri testi yaptırdıktan sonra ona uygun olan şampuanın alınması tavsiye edilen bir yoldur. Özellikle aşırı neme maruz kalan saçlar zamanla kepeklenmeyi yol açar. Tamamı ile kesin nedeni budur denememekle beraber uzun süreli kapalı alanda kalan temiz hava ile temas edemeyen saç kökleri zamanla kepek üretimine sebep olabilir. Bir başkasının tarağını kullanmak da kepek oluşmasının sebebi olabilir. Saçları yıkarken aşırı sıcak su ve aşırı soğuk su dengesizliği de kepeklenmeye sebep olacaktır. Saçtaki kepeklenmenin önemli sebeplerinden birisi öncelik hayatın strestir. Yaşanan psikolojik sıkıntılar ve stres saçtaki kepek oluşumunu arttıran bir durumdur. Daha rahat ve konforlu bir yaşam alanına geçilmesi saçtaki kepeğin azaltılabilmesini sağlar.
Saçta Kepek Neden Oluşur?
Saçlarda kepek oluşumu kişiden kaynaklı veya çevre etkilerinden dolayı oluşabilir. Saçta kepeklenmenin sebebi belirlenebildikten sonra ancak tedavi yoluna geçilebilir. O sıra aşırı hassas ve kuru ciltlerde görülme olasılığı daha yüksektir.
- Eğer bir cilt hastalığı bulunuyorsa ve bu sedef ya da egzama gibi ağır bir cilt hastalığı ise bu da kepeklenme sorununa sebep olacaktır.
- Bazen vücudumuzdaki pek çok belirtinin sebebi yediğimiz gıdalardan alamadığımız vitamin ve minerallerdendir. Özellikle saçta kepeklenmeye sebep olmasını önlemek amacı ile B vitamini, B12, Çinko gibi minerallerden faydalanılabilir.
- Saçta kepeklenme gelişim dönemlerinde çokça görülebilen bir durumdur. İlerleyen süreçte kişi o dönemin atlattığında ortadan yok olur.
- Aşırı stres zamanla saçta kepeklenmeye sebep olacaktır.
- Yıkandıktan sonra taranmayan ve uzun süre o şekli ile bırakan saçlarda oluşabilir. Saç yıkamayı belli bir rutine getirememek ya az veya da çok fazla yıkamak daha kepek oluşumuna sebep olur.
- Saç derisi dışarıdaki pek çok faktörden kolaylıkla etkilenebilir. Bazen de vücut bunu kendi üretir.
- Saç derisinde oluşan ve zamanla kepek oluşumuna da sebep olan mantar bir nedendir.
- Saçın şekil alabilmesi için kullanılan çeşitli şekillendirici köpük ve spreyler ile birlikte oldukça yoğun kullanılan jöle içerisindeki katkım miktarından kaynaklı olarak kepeklenmeye sebep olabilir.
Saçta Kepek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Saçlarda kepek tedavisi bireysel müdahaleler ve tıbbi müdahaleler ile geçirilebilir. Saçtaki kepek sorunu kişinin gündelik hayatına olumsuz olarak etkileyen bir faktördür. Görüntü yönüyle de olumsuz bir izlenim oluşturma durumu söz konusu olabileceği için ayrı bir problemdir.
- Saç yıkama sıkılığını arttırarak saçın kapalı ve nemli ortamlarda bulunmasına engel olarak hava ile temasından ve özellikle belirli zamanlarda güneş ışığından faydalanmasını sağlayarak saç kepeği zamanla azaltılabilir.
- Vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri tespit edildikten sonra yenen besinler ile beraber takviye gıdalar alınması saç kepeğini önleyecektir.
- Saçta kullanılan ve içerisinde katkı maddesi barındıran pek çok saç bakım ürünlerinden uzak kalınarak da bu süreç daha kolay atlatılabilir.
- Burada en önemli nokta kullanılan şampuandır. Şampuanların içindeki maddeler oldukça önemlidir. Kepek sorunu yaşayan kişilerin özellikle içerikler kısmına bakılması önerilir. Paraben adı verilen ve saçta kepeklenme sorunu artırabileceği düşünülen şampuanlar uzak durulması gerekenlerdendir. Düzenli yıkama ve bakımı yapılan saçlar, doğru şampuanla beraber birleştiğinde kepek sorunundan zamanla arınmış olacaktır.
Kepekli saçlar için aktar gibi yerlerde satılan “doğal” olarak nitelendirilen ürünlerin kullanımına da dikkat etmelisiniz. Özellikle bu türden ürünlere yönelik doktor tavsiyesi almadan kullanım yapmak riskli sonuçlar doğurabilir.
“Saçlarda Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?” üzerine bir yorum