Kapalı Havza Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kapalı havza çeşidi havza çeşitleri arasında yer almaktadır. Türkiye’de ve dünyanın birçok farklı noktasında kapalı havzalar bulunmaktadır. Bu havzaların özellikleri hem kendilerine ve doğal oluşumlarına hem de coğrafi özelliklere göre değişebilmektedir. Kapalı havzaların su kaynakları için birbirinden farklı avantajları vardır.

Doğal kaynakların doğru yönetilmesi mümkün olduğu takdirde kapalı havzalar hem insanların içme suyunu karşılarken hem de doğal kaynakların daha sürdürülebilir şekilde kendini yenilemesini destekleyecektir. Kapalı havzalar Türkiye’de farklı bölgelerde bulunmaktadır.

Kapalı Havza Özellikleri Nelerdir?

Kapalı havzaların özellikleri arasında birçok faktör bulunmaktadır. Kapalı havzaların spesifik özellikleri şu şekildedir:

  • Bir etrafında doğal bileşenler ile sarılıdır. Dağlar, tepeler, doğal parkurlar ve bunlara benzer doğal kaynaklar havzaların etrafını sarar.
  • Yeraltı su kaynaklarının tuzlu olması nedeni ile bu kaynakların korunması gerekir. Yeraltı su kaynaklarının bileşenlerinin bozulmaması için en önemli yöntemlerden birisi de kapalı havzalarda kapalı havzaların yönetimi doğru şekilde yapıldığı takdirde sualtı kaynaklarının daha doğru kullanılması ve sürdürülebilir şekilde üretimin ve tüketimin desteklenmesi sağlanır.
  • Kapalı havza içerisinde su toplanması için kar ya da yağmur gibi su olaylarının gerçekleşmesi gerekir. Doğal afetlerden korunması içinde yine aynı şekilde doğal kaynaklardan su elde etmesi önem taşır.
  • Tüketilen içme suyuna dahil olmak üzere bütün su kaynakları için kapalı havzalar önemlidir. Bu sebeple de yönetimler ve yerel yönetimler tarafından kapalı havzaların korunması, iyileştirilmesi ve olası problemlerin ve risklerin önüne geçilmesi gerekir.

Kapalı Havza İşlevleri Nelerdir?

Kapalı havzaların fonksiyonları arasında koruma ve yönetim gibi maddeler de yer almaktadır.  Kapalı havzaların işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeraltında bulunan su kaynaklarının idareli ve kontrollü şekilde kullanılabilmesi kapalı havzalar sayesinde gerçekleştirilir.
  • Kapalı havzalarda su kaynakları korunarak aynı zamanda su kaynaklarının sadece miktarı değil, aynı zamanda yeraltı kaynaklarında ortaya çıkan tuzluluk oranının korunması da mümkün hale gelir.
  • Sadece içme suyu olarak değil aynı zamanda doğal kaynakların yenilenebilir olmasını, tarım, hayvancılık ve endüstriyel üretim alanları için su kullanılmasını sağlamaktadır.
  • Kontrolsüz su kullanımının önlendiği takdirde kapalı havzalar coğrafyada bulunan kişilere, hayvanlara ve toprağın besleyici özellikler sunmaya devam edecektir. Kapalı havzaların en önemli işlemlerinden birisi doğal kaynak olarak kullanılmasıdır. Ancak bunun için kapalı havzaların korunmaya devam etmesi gerekir.

Türkiye’deki Kapalı Havza Örnekleri Nelerdir?

Türkiye’deki Kapalı Havza Örnekleri Nelerdir

Türkiye’de bulunan kapalı havzalar arasında farklı coğrafyalarda yer alan varlıklar da bulunmaktadır. Türkiye’deki kapalı havzalar hem su kaynağı hem de doğal kaynak olmaları nedeni ile önemlidir. Üretimden tüketime kadar birçok aşamada bu kaynaklardan yararlanılmakta ve bu durum ise havzaların önemini yükseltmektedir. Türkiye’de bulunan bazı kapalı havzalar şu şekilde listelenebilir:

  • Nevşehir Acıgöl Kapalı Havzası
  • Tuz Gölü Kapalı Havzası
  • Konya Kapalı Havzası
  • Burdur Kapalı Havzası
  • Eğirdir Kapalı Havzası
  • Van Gölü Kapalı Havzası
  • Göller Yöresi Kapalı Havzası
  • Seyfe Gölü Kapalı Havzası
  • Develi Kapalı Havzası
  • Tomarza Kapalı Havzası

Kapalı havzalar çoğunlukla bulundukları ilin ya da ilçenin adını alırlar. Bölgesel olarak isimlendirilen havzalar olduğu gibi bölgesel olarak isimlendirilmiş ve farklı isimler verilmiş kapalı havza türleri de vardır.

Türkiye’nin En Büyük Kapalı Havzası Hangisi?

Türkiye’nin en büyük kapalı havzası Konya Kapalı Havzasıdır. Türkiye’de birbirinden farklı büyük ve kapalı olan havzalar bulunmaktadır. Ancak bu havzaların arasındaki en büyük olan yüzölçümü nedeni ile kapalı Konya havzasıdır. Konya kapalı havzasının 40.000 km2 olarak ölçülmüştür. Bu neden ile de Türkiye’nin en büyük ve en önemli havaları arasında bulunur.

Her ne kadar Türkiye’nin en büyük kapalı anısı olmasına karşın iklim şartlarının değişmesi ve aynı zamanda bu şartların dezavantajlarının ortaya çıkması nedeniyle su miktarı azalmaya başlamıştır. Yeraltı kaynaklarındaki azalmalar ise su üzerinde olumsuz etki bırakmaktadır. Bu neden ile Konya kapalı havzası riskli durumda bulunmaktadır.

Kapalı Havza Suları Acı Mı Olur?

Kapalı havza sularının tadı sadece acı olarak nitelendirilemez. Kapalı havzadaki suların tadının acı olup olmadığını bölgedeki özellikler belirler. Su kaynağı aynı zamanda su içerisinde yer alan mineraller ve kimyasallar, kapalı havza sularının acı olup olmayacağını belirler. Yeraltı sularının tuzlu olması nedeniyle kapalı havza sularının tadı bölgesel özelliklere göre değişiklik gösterir.

Ayrıca Bakınız: Çini Sanatı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Rate this post

“Kapalı Havza Nedir, Özellikleri Nelerdir?” üzerine bir yorum

Yorum yapın