Akvaryum kurulumu sanıldığından zor bir sürece içermez. Öncelikle akvaryumun boyutu belirlenmelidir. Bu boyut üzerinden balık seçimi ve akvaryumun içine sığabilecek balık miktarı hesaplanır. İlk defa balık yetiştiriciliği yapacak olanlarla önceden böyle bir deneyimi olanlar farklı şekillerde kurulum aşamalarını gerçekleştirir. Hobi edinmek amacıyla yeni bir akvaryumun kurulması, içerisinde yerleştirilecek balıkların türünün seçilmesi ve belirli zaman dilimlerinde temizlik ve bakımının yapılması sürecini içeren bir aşamaya sahiptir. Akvaryum bakıcılığı yapmak belirli bir sorumluluk ve sabır gerektiren keyifli bir hobidir.
Akvaryum Kurulumu Nasıl Olur?
Akvaryum kurmak sistematik bir şekilde gerçekleştirildiğinde oldukça kolay bir kurulma sahiptir. Burada önemli olan birbirine uyumlu ve doğru parçaları seçebilmektir. Bazen farkında olmadan oldukça gereksiz ürünler ile doldurulan akvaryum balıkların sığınabileceği ve saklanabileceği, rahatlıkla gezebileceği alana yönelik kısıtlamalara sebep olur. Öncelikle akvaryumun boyutu belirlenir. Konulacak olan alana göre boyut seçimi yapıldıktan sonra hazırlık aşamasına geçilir.
Akvaryum kurulum hazırlığı hijyene yönelik olarak belirli tedbirleri içermektedir. İyi bir şekilde temizlenip dezenfekte edilen balık akvaryumu tercih edilen su seçimi ile devam edilir. Arıtılmış ve temiz bir su yeterli olacaktır. Planlama aşaması iyi bir şekilde gerçekleştirilmeli, iç dizaynın ve dekorunun tasarlaması yapılırken balıkların gezme alanları ve üreyip çoğalmaları göz önünde bulundurularak geniş bir çerçevede düşünülmelidir. İdeal boyutlarda ayarlanmış bir akvaryumun içerisine suyun dengesini sağlayabilmek için çeşitli araçlar yerleştirilir. Bunlar ısı düzeyini ayarlayabilmek için ısıtıcı ve termometre, içerideki suyun belirli aralıklarla temizlenebilmesi için bir filtre ve suyun özelliğine göre bir pompa ayarlanır uygun noktalara yerleştirilir. Dekorasyon oluşturulurken akvaryumun dibine çeşitli renklerde taşlar yerleştirilebilir. Balıkların girip çıkmasını sağlayacak girintili çıkıntılı taş yapılar ve oymalı ev yapılar kullanılabilir.
Akvaryum Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Akvaryum bakımı oldukça zahmetli bir o kadar keyifli ve sabır gerektiren bir süreci içerir. Bakım noktasında özellikle balıkların herhangi bir hastalığa yakalanmasına engelleyebilmek için oldukça titiz ve temiz olmak gerekir. Balıkların cinsine ve büyüklüğüne oranla yemler belirli bir miktarda ve yeterince verilmelidir. Sağlıklı bir balık için neler yapılmalı konusu üzerine düşünmek önemlidir.
Akvaryum bakım süresi günlük, haftalık ve aylık belirli rutinler ile sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Günlük olarak belirli aralıklarla suyun sıcaklığı termometre yardımıyla gözlemlenebilir. Balıklar için kaliteli bir ortam sağlayabilmek önemlidir. Suyun çıkış noktasında temizlenmeyi sağlayan bir filtre bulunmaktadır. Bu filtrenin doğru çalışıp çalışmadığına belirli aralıklarla bakmak faydalı olacaktır. Balıkların sağlığı kullanılan yem ve yemin verilme süresine göre değişkenlik gösterir. Akvaryum ne kadar temizse balığının nefes aldığı alan bir o kadar sağlık barındırır. Bilinmeyen ve önerilmeyen ilaçların ve maddelerin akvaryum içerisine atılmaktan kaçınılmalıdır.
Akvaryuma Balık Nasıl Yerleştirilir?
Akvaryuma balık eklemek yeni alınan bir akvaryumun içerisine balık ekleyebilmek oldukça kolaydır. Ancak uzun süredir akvaryum içerisinde bulunan balığın yerinin değiştirilmesi için temizlik yaparken belirli tekniklerin kullanılması gerekmektedir. Yeri oynatılmadan dip kısmından suyun biraz çekilmesi ile gerçekleştirilebilecek olan bu süreçte balık, içerideki su ile beraber alınıp bir poşette veya kapta bekletilmelidir. Eski bulunduğu yere olan adaptasyonu yeni akvaryuma geçerken veya suyun değiştirilme aşamasında ona kolaylık sunar. Eski alanındaki su ile beraber alınmış bir balık tekrar yerleştirilirken bu su ile birlikte bırakılmalıdır. Ardından rahatlıkla bu yeni oksijen alanına uyum sağlayabilecektir. İlk defa balık alınmışsa eğer dışarıdan alınan su ile beraber bir kabın içerisine alınır. Ardından satın alınan akvaryum temizlemek için kullanılacak hortum ile içeriye yavaş yavaş bu kaptaki su boşaltılmaya başlanır. Son aşamada alınan balıklar suyun aktarıldığı akvaryumu içerisine bırakılır. Burada amaç yeni ortama daha rahat alışabilmelerini sağlayabilmek ve gerekli ısıyı ayarladıktan sonra balıkları ortama salmaktır.
Akvaryum Temizliği Nasıl Yapılır?
Akvaryum temizliği haftanın bir günü akvaryum camını temizlemeye ayrılabilir. Silme işlemi yapılırken herhangi bir kimyasal kullanılmamalıdır. Islatılmış bir sünger bu anlamda yeterli olacaktır. İçeriye temas etmek istenmiyorsa mıknatıslı bir şekilde üretilmiş temizleyiciler faydalı olacaktır. Düzenli olarak su değişiminin yapılması balıkların yaşam alanlarının gerekli oksijeni arındırılmasında fayda sunar. Bu açıdan yaklaşık olarak 15 günde bir akvaryumun suyu değiştirilmeli bu değişimi sırasında akvaryumun dibinde biriken çeşitli tortullar, yenmeyen dibe batmış yemler temizlenmelidir. İleriye dönük olarak koku oluşumuna ve sağlıksız bir ortamın meydana gelmesine bu şekilde engel olunabilir. Akvaryumun suyu boşaltılırken öncelikle %25 kadarı içeriden alınır. Alındıktan sonra kalan miktar üzerine yeni su eklenir. Dipte bulunan kirli tabakaları temizleyebilmek için suyun dibinden doğru bir hortum yardımıyla suyu çekme işlemi yapılması doğru olur.
Akvaryum temizliği malzemeleri tamamen doğal olmalı ve içerisinde kimyasal bir madde bulunmamalıdır. Akvaryumun cam yüzeyini ve iç temizliğini yapabilmek için bir temizlik fırçası ile içeride biriken suyun temizlenebilmesi için bir su hortum, akvaryumun dip kısmına erişebilmek için üretilmiş 30 santim boyutunda bir dip süpürgesi rahatlıkla temizlemeyebilmeyi sağlayacaktır. Akvaryum temizliğini kolaylaştırabilmek adına jilet şeklinde üretilmiş bir cam temizleyicisi oldukça işe yarar malzemelerdendir. Temizliği yapabilmek için üretilmiş sünger dev kısımlarda birikmiş yosunları temizleyen bir solüsyon kullanılabilir. Çeşitli kalitelerde fırça ve havlu, temizlik yaparken kullanılacak malzemelerdendir.