Kombi aktif olarak kullanılan yaşam alanları içerisinde özellikle ev ve işyerinde kullanılan bir cihazdır. Kkombi adı verilen cihazlar sayesinde sıcak su ihtiyacı ile birlikte ısınma ve barınma ihtiyacı da karşılanabilir. Kolay, portatif bir şekilde evin belli bir alanında bulunması ve kapladığı alan itibariyle çokça tercih edilmektedir. Sonbaharın kendini göstermeye başladığı ve yavaş yavaş kışa doğru geçerken daha aktif bir şekilde kullanılmaya başlanacak olan kombinin bakımının yapılması gerekir. Bu sağlık açısından ve daha iyi verim elde edebilmek için gereklidir.
Kombi Bakımı Nedir?
Kombi bakımı yılda en az bir kere yapılması gereken bir işlemdir. Düzenli olarak bakımı yapılan bir kombiden daha iyi verim elde edilebilir. Kombinin bağlı olduğu ev içi peteklere girecek olan ısının yayılımı da oradan elde edilecek performans ile doğrudan ilişkilidir. Düzenli bakımı yapılmış ve bağlı bulunduğu peteklerinde temizlenmiş olduğu bir kombiden yüksek sıcaklıkta bir verim elde edilmesi mümkündür. Bu da gelecek olan doğalgaz faturasını doğrudan doğruya etkileyen bir yöntemdir. Kombinin içinde bulunan parçalar da uzun süreli kullanımlarda kaynaklı olarak toz birikmesi yaşanabilir. Sıcak su ve soğuk su borularının giderlerini de bir hasar meydana gelmiş olabilir ancak bakımı yapılırken fark edilebilecek olan durumlarla da karşılaşılabilir.
Ev içerisinde yapılabilecek kombi bakımı veya gerekli servis alanları aranarak yapılacak bir kombi bakımı sonrasında talep edilen ve istenilen verimi elde edebilmek mümkün hale gelir. Kombi bakımı, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan kombi sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Kombi bakımı, cihazın verimli bir şekilde çalışmasını ve enerji tasarrufu yapmasını sağlar. Ayrıca düzenli bakım sayesinde kombide oluşabilecek arızaların önceden tespit edilmesi ve giderilmesi mümkün olur. Bu da hem maddi açıdan tasarruf sağlar hem de güvenliği artırır. Kombi bakımı aynı zamanda cihazın ömrünü uzatır ve daha az enerji tüketerek çevreye daha az zarar verir. Dolayısıyla, kombi bakımı düzenli olarak yapılmalı ve uzman bir teknisyen tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kombi Bakımında Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Kombi bakımının doğru zamanda yapılması gerekir. Kombi bakımını yapan kişiler bu alanda uzman ve işini bilen bilen kişilerdir. Eğer bu konuda bir tecrübeniz bulunmuyorsa ve önceden böyle bir deneyimde bulunmamışsa servis elemanlarından faydalanabilmek daha doğru olacaktır. Sıcak su akışının rahatlıkla gerçekleştirilebilmesi ve doğalgaz olarak kullanılan kombinin faaliyetlerini kusursuz gerçekleştirilebilmesi için belirli aralıklarla temizliğinin yapılması gerekir. Bu ileriye dönük olarak kullanım sırasında oluşacak maliyetleri de aza indirir.
Kombi bakımı yaptırılırken belirli bir ücretlendirme alınmaktadır. Servis ücretini de göz önünde bulundurarak ilgili yetkili kişiler ile konuşma yapılmalıdır. Kombi içerisinde farkedilmeyen su sızıntıları olabilir. Bu da düzenli olarak kontrol edilmeli ve takibin de bulunulmalıdır.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombi bakımı yapmak birkaç adımda gerçekleştirilebilen ve evde yapılabilecek olan bir yöntemdir. Eğer teknik anlamda bilgi eksikliği bulunuyor ve önceden bu tarz bir işlemde bulunulmamışsa kombi servis elemanları ile görüşmek ve temizlenme ve bakımını onarımını yaptırmak en uygunudur. Herhangi bir şekilde bozulması durumunda tekrar yaptırılması veya yerine yeni kombi alınması oldukça yüksek maliyetlere sebep olabilir.
Evde kombi bakımı yapmak isteyenler için püf noktalar:
- Kombinin önünde bulunan ve koruyucu katman niteliğinde bir kapak bölümü bulunur. Bu ön kapağın altında bulunan vidalar sökülerek kapak alandan çıkarılır.
- Kombinin yan alanlarında bulunan kapaklar alt kısımdan ve üst kısımdan vidalarından ayrılı.
- Kapaklar yana doğru açılır. Tam ortada ana mekanizması kalır ve bu ana mekanizmanın üst kısmı ve alt kısmında vida noktaları bulunur.
- Bu vida noktaları açılarak ana alan içinde bulunan kapak dışarı çıkarılır.
- Karşımızda kombinin çalışmasını sağlayan bir motor belirecektir. Ana motorun yanında bulunan civatalardan dört farklı bölümünden vidalar ayrılır.
- Ana motoru alabilmek için etrafında bulunan kablolardan kurtarılarak motor temizliğine başlanır.
- İçinde bulunan pervane alanları tüm kirin toplandığı bölgedir. Burayı temizleyebilmek için piyasada satılan çeşitli temizleyici spreyler bulunur. Bu spreyler sıkarak bir fırça yardımı ile iyice temizlenir. Temizliği yapıldıktan sonra motor ana alana tekrar yerleştirilir.
Sonraki aşamalarda kombinin fan motoru temizlendikten sonra su filtresi sıcak suyun alındığı bölgenin temizlenmesi dikkatli bir şekilde yapılır. Bunu yaparken elektrikli süpürge ve fırça ile rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Bu alanın sökülüp dışarıya çıkartılması gerekmez.
Sonrasında genel petek temizliğinde yapılması gerekir. Yapılan bu petek temizliği içeride biriken gazın dışarıya atılması ve kışın faydalanacak olan enerjiden daha iyi verim alınabilmesini sağlar.