Futbol maçlarında hakem sayısı 4 olarak belirlenmiştir. Her maçta toplam 4 adet hakem bulunur ve her hakemin görevleri farklılık gösterir. Her hakem kendi sorumluluklarına göre çalışmalı ve iş paylaşımlarında görevlerini yerine getirmelidir. Aksi takdirde hem futbol kulüpleri hem de taraftarlar ile istenmeyen olaylar yaşanabilmektedir.
Futboldaki hakem sayısı 4 olarak belirlenmiştir ve bu hakemlerin farklı sorumlulukları vardır. Futbol maçlarında görev alan hakemler şu gruplardan oluşur:
- Orta hakem
- Yan hakem 1
- Yan hakem 2
- Yardımcı hakemler
Futbol Maçlarında Orta Hakemin Görevleri Nelerdir?
Futbolda orta hakemin sorumlulukları arasında birçok faktör yer alır. Hakemler görevlerini maç esnasında yerine getirdiği gibi maç sonrasında da yaptıkları görevler bulunmaktadır. Orta hakemlerin görevleri ve sorumlulukları şu şekilde açıklanabilir:
- Düdük Kullanmak: Maça dair tüm faaliyetler için düdük kullanan ana hakemdir. Maçın başlaması, durması, molası ve tekrarı gibi amaçlar doğrultusunda düdük kullanarak yönlendirme yapar. Ortalama her maçta 4 ana düdük çalma hali vardır. Bunlar maçı başlatma, ilk yarı sonu düdüğü, ikinci yarı başlama düdüğü, maç sonu düdüğüdür.
- Denetim: Futbol oyuncuları da dahil olmak üzere sahada ve saha arkasında görevli olan antrenörlerden hakemlere kadar her bir ana görevliyi değerlendirmek. Davranışları meydana gelen değişimler sarı ve kırmızı kart alınmasına neden olabilir. Bu sebeple özellikle futbol oyuncularının davranışları da denetimleri altındadır.
- Ceza: Davranış değişikliği, kural ihlali, etik olmayan yönetim gibi birbirinden farklı faktörler ile karşılaşıldığında orta hakemin en öncelikli görevi ceza vermektir. Futbolculara verilen cezalardan sorumlu olan hakemler, orta hakemlerdir.
- Ofsayt Denetimi: Ofsayt denetimi yapmak, ofsayta sebep olan ya da olmayan hareketleri incelemek ve ofsayt kararını vermekten sorumludur.
Futbol Maçlarında Kaç Yan Hakem Görev Alır?
Futboldaki yan hakem sayısı 2 olarak belirlenmiştir. Maçı farklı perspektiflerden takip ederek orta hakeme destek olmak için çalışan hakem grubudur. Hakem grubu hem orta hakeme bilgi vermekten hem de futbolcuları denetlemekten sorumludur. Aynı zamanda futboldaki hakem sayısına bağlı olarak farklı görevler ile de karşılaşılabilir.
Futbolda Yan Hakemlerin Görevleri Nelerdir?
Futbolda yan hakemlerin sorumlulukları arasında birçok madde yer almaktadır. Bu maddeler şunlardır:
- Ofsayt: Orta hakeme destek olmak için ofsayt hareketlerini değerlendirmek zorundadırlar. Orta hakemin kaçırdığı pozisyonlar hakkında bilgi vermek ve ilgili hareketin ofsayt pozisyonuna neden olup olmadığını yanıtlandırmaları beklenir.
- Top ve Çizgi Kontrolü: Zorlu paslarda topun çizgiyi geçip geçmediğinin denetlenmesi gerekir. Bu denetim esnasında pas verme, pas alma, çizgide bekleme gibi aşamalarla da karşılaşılır. Top ve çizgi kontrolü yan hakemlerin kontrolündedir.
- Çıkan Topları Değerlendirmek: Çıkan topları hem takip etmek hem de bir sonraki adım için değerlendirmek zorundalardır. Dışarı atılan topları ve bu toplardan sonra yapılacak olan pozisyonu değerlendirmeleri gerekir. Köşe vuruşu, serbest vuruş, gol iptali, atış, ofsayt gibi her bir duruma orta hakemle karar verirler.
Futbol Maçlarında 4. Hakem Olur Mu?
Futbol maçlarındaki 4. hakem yardımcı hakem olarak isimlendirilir. Dördüncü hakemin görevi tüm maçlarda hakemlere yardımcı olmaktır. Orta hakemin yardımcısı gibi çalışmaz. Doğrudan Orta hakem ve yan hakemlerle birlikte çalışır ve dirsek temasında karar verme sürecine dahil olur.
Teknik direktör ve futbolculara yönelik kararlarda aktif olarak görev alır. Sakatlanan futbolculardan maçtan ceza alarak çıkarılan oyunculara kadar her biri ile ilgilenir. Futboldaki hakem sayısı arasında yer alan 4. Hakem pozisyonu nedeni ile son derece önemlidir. Maçın düzenli devam etmesini sağlar.
Ayrıca Bakınız: Sporcu Beslenmesi Performansınızı Artırmak İçin Doğru Yiyecekler