Spor yapmak için zihinsel hazırlık fiziksel hazırlık kadar önemlidir. Özellikle profesyonel sporcular yaptıkları spor neticesinde çok fazla karşılaşmaya çıkmak zorunda kalabilirler. Sporcular fiziksel olarak karşılaşmaya hazır olsa da psikolojik olarak da hazır olmalıdır.
Zihinsel Hazırlık Nedir?
Spor yapmak için zihinsel hazırlık en az fiziksel hazırlık kadar önemlidir. Antrenmanlara hazırlanan sporcular veya olimpiyatlarda yarışmak için hazırlık yapan profesyonel sporcular fiziksel olarak yarışmaları hazır olmalıdırlar. Ancak fiziksel olarak hazırlıklı olmak antrenmanlarda veya olimpiyatlarda başarılı olmaya yetmeyecektir. Sporcular fiziksel olarak hazırlık yaparken zihinlerinin de hazırlıklı olması gerekmektedir. Sporcuların antrenman veya olimpiyatlarda yarışmaya hazır olma sürecine zihinsel hazırlık da dahildir. Zihinsel hazırlık sayesinde sporcular maç veya yarışma sırasında neler yapacağını odaklanırlar. Sporcuların maçtan önce veya maç sırasında neler yapacağına odaklanmaları daha az stres hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca zihinsel hazırlık sporcuların stres seviyelerine düşürmek ve yaşadıkları kaygıları ortadan kaldırmak için de gereklidir. Sporcular zihinsel olarak maçları hazır olmaları durumunda kendilerine güvenirler. Sporcuların zihinsel olarak maçı hazır olması ve kendilerine Güven duymaları başarıya ulaşmalarına yardımcı olan etmenlerdir.
Zihinsel Hazırlık Nasıl Yapılmalı?
Spor yapmak için zihinsel hazırlık özellikle profesyonel sporcuların ihtiyaç duyduğu bir hazırlık sürecidir. Antrenmanlara veya büyük maçlara hazırlanan sporcular zihinsel olarak da bu duruma hazır olmalıdırlar. Sporcuların zihinsel olarak maçı hazır olabilmeleri için uzmanlardan yardım alması gerekebilir. Sporcuların psikolojisi ile ilgilenen uzmanlar zihinsel hazırlığını nasıl yapılacağına dair bazı bilgileri sporcular ile paylaşır. Uzmanlar tarafından paylaşılan bilgiye göre zihinsel hazırlık için yapılması gerekenler şöyle açıklanabilir
Sporcunun zihinsel olarak hazır olabilmesi için öncelikle kendine güvenmesi gerekir. Kendine güvenmeyen bir sporcu zihinsel olarak maça veya yarışmaya hazır olamaz. Maça veya yarışmaya çıkarken kendine güvenmeyen kişinin başarılı olması imkansızdır. Bu nedenle sporcular başaracaklarına odaklanmalı ve kendine güvenmelidirler. Kendine güvenen sporcular başarıya ulaşmak için elinden geleni yaparlar.
Sporcuların maça veya yarışmaya zihinsel olarak hazır olabilmesi için odak problemlerinin olmaması gerekir. Sporcular maça veya yarışmaya çıkarken sadece ne yapacağına odaklanmalıdırlar. Sporcuların maç veya yarışma haricindeki faktörlere odaklanmaları maça zihinsel olarak hazırlıksız çıkmalarına neden olur. Odaklanma problemi yaşayan sporcular başarılı olma konusunda sıkıntılar yaşayabilirler. Sporcuların daha kolay odaklanabilmesi için sevdiği müzikleri dinlemeleri önerilir. Sevdiği müzikleri dinleyen sporcular dikkat dağıtıcı tüm ögelerden uzaklaşırlar ve çıkacakları müsabakaya odaklanırlar. Müsabakaya odaklanan sporcular daha başarılı bir performans sergilerler. Odaklanma problemi yaşamayan kişilerin daha başarılı olduğu da bir gerçektir.
Sporcuların Odaklanması Nasıl Sağlanır?
Sporcuların zihinsel olarak hazırlık yapmaları sürecinde olumsuz düşüncelerden uzak durmaları gerekir. Sporcunun sürekli olarak olumsuz düşünmesi modunun düşmesine neden olacaktır. Olumsuz olarak düşünen sporcular daha fazla stres ve kaygı sorunlar ile karşı karşıya kalırlar. Sporcuların stres ve kaygı seviyelerinin yükselmemesi için olumlu düşüncelere odaklanmaları gerekir. Olumlu düşüncelere odaklanan sporcular daha az stres altına girerler ve daha başarılı olma şansına sahip olurlar.
Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
Sporcular başarılı bir performans sergilemek için ve spor yapmak için zihinsel hazırlık sürecini olumlu olarak tamamlamalıdırlar. Zihinsel hazırlık en az fiziksel hazırlık kadar kişinin başarısını etkileyen bir faktördür. Sporcuların çıkmış oldukları müsabakalarda başarı elde edebilmeleri için zihinlerinin başarılı olacağına inanması gerekir. Sporcunun başarılı olacağına inanması için çok fazla stres altında olmaması gerekir. Stres yönetimi sporcuların başarısının arkasındaki önemli bir faktördür. Başarılı bir stres yönetimi yapamayan sporcular çok fazla kaygı duyarlar. Bu kaygı durumu sporcuların dikkatinin dağılmasını ve kendilerine olan güvenlerinin azalmasına neden olur. Ayrıca stres yönetiminde başarılı olamayan sporcular sürekli olumsuz düşünmeye başlarlar. Stres kaygı ve olumsuz düşünceler sporcunun başarısını engeller. Sporcuların stresle başa çıkabilmeleri için stres yönetimini iyi bir şekilde yapmaları gerekir. Stres yönetimi sayesinde sporcu panik yapmaz ve başarıya ulaşmak için gerekli olan her türlü adımı atar. Sporcular stres yönetimini başarılı bir şekilde yapabilmek için stres yönetim tekniklerini kullanabilirler. Bu teknikler sayesinde sporcular daha olumlu düşüncelere odaklanacak ve daha başarılı performans sergileyeceklerdir.
Zihinsel Hazırlığın Önemi
Spor yapmak için zihinsel hazırlık da yapılmalıdır. Özellikle profesyonel sporcular müsabakalara çıkmadan önce zihinsel olarak da müsabakaları hazırlıklı olmalıdırlar. Zihinsel hazırlık sporcular için kritik bir etmendir. Zihinsel hazırlığın doğru şekilde yapılmasının sonuçları şöyle sıralanabilir:
- Zihinsel hazırlık doğru yapıldığı takdirde sporcu daha iyi bir performans sergileyecektir
- Sporcuların hedeflerine ulaşmasında ve başarılı olmasında zihinsel olarak da müsabakaya hazır olmaları kritik bir rol oynar
- Zihinsel olarak müsabakayı hazır olan sporcular daha az stresli hissederler
- Sporcular daha özgüvenli olurlar ve bu özgüvende tutup başarılı olmalarını sağlar.
- Zihinsel olarak hazır olan sporcular psikolojik olarak da sağlıklı hissederler. Sağlıklı psikolojiye sahip sporcular daha az kaygı hisseder ve kaygılı olduğu durumlarda kaygıyla nasıl başa çıkabileceğini bilirler.
“Spor Yapmak İçin Zihinsel Hazırlık Nasıl Sağlanmalı?” üzerine bir yorum