Telefon şarjını uzatmak sanıldığının aksine çok da zor olmayan ve birkaç adımda rahatlıkla çözüme kavuşturulabilecek bir durumdur. Uzun süre kullanılan ve gündelik hayatta büyük bir yer kaplayan telefonların ihtiyaç dahilinde sürekli olarak açık olması gerekir. Böyle bir durumda şarj aletinin olmadığı yerlerde ve gündelik hayat kullanımlarında telefonun şarjını uzun süre kullanabilmek oldukça önemlidir.
Telefon Şarjını Uzatmanın Yolları Nelerdir?
Gündelik hayatın vazgeçilmezi olan cep telefonları günümüzde birbirinden farklı modellerde üretilmektedir. Teknolojideki çığır açan gelişmeler telefonlara da yansımaktadır. Birbirinden farklı akıllı sistemler barındıran ve gittikçe gelişen dünya standardına tam olarak ayak uydurabilen telefonların şarjı çabuk bitebilmektedir. Bunun en büyük sebebi telefon içerisinde açık olarak aktif konumda bulunan uygulamalardır. Telefon şarjını uzatabilmenin birkaç yöntem:
- Sıklıkla kullanılan uygulamalar telefonun bir süre sonra yavaşlamasına sebep olur. Gerekli görülmediği durumlarda uygulamalar kapatılmalıdır.
- Sosyal medyanın yaygın olarak kullanıldığı bu süreçte özellikle Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere pek çok uygulama telefonun bataryasının ömrünü azaltır. Gerektiğinde kullanıcı girişi yapılmalıdır.
- Telefonlara aylık olarak yüklenen paketler içerisinde sınırsız kullanıma sahip olarak verilen SMS ve dakikaların yanında internette bulunur. Bu da bir süre sonra internetin sürekli açık kalmasına ve pil ömrünün azalmasına sebeptir.
- Kendi şarj aleti dışında farklı birinin şarj aleti kullanıldığında bu da telefonun bataryasına zarar verir.
- Telefonu şarj etmek için şarjın %1’e düşmesini beklemek telefonun pil ömrünü en çok tüketen ve bir süre sonra işlevini dahi azaltan bir alışkanlıktır. Şarj seviyesi çok düşmeden mümkün oldukça telefonu şarj etmek ve %100’e ulaşana kadar şarjdan çıkarmamak gerekir.
İstenmeyen ihtiyaç olunmayan zamanlarda kapatılan internet telefon şarjının uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Bu sebeple telefon wi-fi ağını açık tutmadan ara ara kapalı olduğundan emin olarak şarj ömrünü uzatılabilir.
Telefon Şarjını Etkileyen Batarya Bakım Önerileri
Telefon bataryaları akıllı teknolojik sistemler ile üretildiği için günümüzde telefonda bulunan pek çok uygulamanın çalışmasına bazen ayak uyduramayabilir. Bu sebeple sık sık telefon bataryasında şişmeler ya da bozulmalar ortaya çıkabilir. Bunun ilk belirtisi ise telefonun artık eski işlevini yerine getiremiyor oluşudur. Uzun süre kullanılan telefon artık yavaşlamaya başlamış ve uygulamaları ya da internet sitelerini daha yavaş açıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında artık batarya bakımı yapma zamanı gelmiş demektir.
Telefon bataryalarını daha uzun süreli kullanabilmek için uygulamaların telefonda daha çok azaltılması ve gereksiz uygulamaların silinmesi gerekir. Bunun dışında ara ara telefona yapılan temizlik müdahaleleri de bataryanın daha rahat ve işlevsel olarak çalışmasını sağlayacaktır. Uzun süreli kullanımlarda yaklaşık olarak 3-4 saati aşan telefon kullanımları bataryanın ısınmasına ve bu sebeple hem telefonun yavaşlamasına hem de telefonun ısınmasına sebep olur. Telefonun aşırı ısınmasından kaynaklı olarak bir süre sonra batarya şişmeleri ve hatta ilerleyen boyutta patlamalara sebep olabilir, buna dikkat etmek gerekir
Bütün gün kullanılan telefon farkında olmadan %1 ya da %5 seviyelerine düştüğünde -özellikle bu gece yarılarını buluyorsa- şarja takıp uyumak bütün bir gece boyunca telefonun şarjda kalması demektir. Yaklaşık olarak 2 saat içerisinde şarj olan ve %100 seviyesine varan bir telefon gece boyu şarjda kaldığı için 5-6 saat veya daha uzun saatler şarjla temasta olacaktır. Bu da telefon bataryasının ömrünü kısaltan, ısınmasına sebep olan bir etkendir.
Telefonun Şarjını Uzun Süre Kullanabilmek Mümkün mü?
Telefonun şarjını daha uzun ömürlü hale getirebilmek birkaç işlem ile halledilebilir. Özellikle telefonun şarjı dolu haldeyken uzun süreli olarak kullanılmasını sağlayan yöntemlerin dışında bir de telefonun kapanmasına çok az bir süre kaldığında açık tutabilmek için ne yapılması gerektiğini de bilmek gerekir.
Telefonda yüklü olan uygulamalardan çeşitli bildirimler ve uygulama için mesajlar gelmektedir. Bu da sürekli olarak telefonun bildirim haznesini doldurmakta ve her bir yeni bildirim ile bir birim şarjı azalmaktadır. Telefonun kapanmasına az bir zaman kalmışsa bu uygulamaların bildirimlerine engel olunabilir. Bunun için uygulamalardan çıkış yapılabilir.
Sıklıkla kullanılan bir sosyal medya ağı olan YouTube üzerinde bir abonelikte bir sebebidir. Böyle bir durumda telefonda yüklü olan uygulama sürekli olarak açık halde tutulmamalıdır. Uygulamadan yapılan bildirimlerin ve güncellemelerin aktif olmasına engel olacaktır. Böyle bir durumda hesaptan çıkış yaparak ve kullanmak istenildiğinde tekrar giriş yaparak telefon şarjının çabuk bitmemesi sağlanabilir.
Telefonun kapanmasına az bir zaman kalmışken anlık olarak gelebilecek bir bildirim, telefon araması veya mesaj dahi pil ömrünü tüketecektir. Böyle bir durumda telefonu uçak moduna alarak içinde bulunan şarj süresini sabit bir noktada tutulabilir.
Telefondaki uygulama güncellemeleri en çok şikayet edilen konulardan biridir. Bu güncellemeler kendi kendine herhangi bir zaman diliminde yetkili olan uygulamaları arka planda güncellemeye devam eder. Bu da şarjın daha çabuk tüketilmesine sebep olur. Bunun önüne geçebilmek için güncellemeleri otomatik olarak yapma özelliğine kapatılmalıdır. Bundan sonraki süreçte tüm güncellemeleri uygulamaya giriş yaparak birebir elle güncelleyip telefonun pil ömrü uzatılabilir.